Представете си, че полицията и службите за сигурност могат да

...
Представете си, че полицията и службите за сигурност могат да
Коментари Харесай

Вече могат да ви разкрият по чужда ДНК

Представете си, че полицията и службите за сигурност могат да ви проследят по ДНК, даже в случай че вие в никакъв случай през живота си не сте давали съответните разбори и сте уверени, че ви няма в нито една генетична база с данни. В Европа и Северна Америка нещата към този момент стоят по този метод!

Популярността на необятно рекламираните генетични проби, обещаващи да разкрият цялата истина за произхода на вашите предшественици и да намерят далечни родственици, докара до това, че фирмите, които ги оферират, са натрупали милиони мостри от ДНК. С тяхна помощ към този момент може да бъде оголен съвсем всеки човек от европейски генезис, написа Нова телевизия.

Именно по този начин през тази година беше оголен в Калифорния сериен палач, чиято персона не беше ясна в продължение на цели 40 години. Полицията разполагаше с ДНК на нарушителя, само че тя беше безполезна: в течение на десетилетия нито една генетична база с данни не можеше да обезпечи съвпадащи резултати.

От тогава – единствено за последната половин година – по същия метод бяха разкрити минимум 13 тежки закононарушения в Съединени американски щати.

Доброволен разбор

На пръв взор може да наподобява, че новият способ ще бъде единствено от изгода на правоохранителните органи. Но не би трябвало да се не помни, че той напълно се базира на открити източници, достъпът до които може да получи всеки.

Потокът от искащи да научат повече за своите предшественици не пресъхва – освен в Съединени американски щати, само че и в целия свят. Генетичните бази данни не престават да порастват и стават все по-подробни.

А това значи, че не е надалеч деня, когато всеки искащ ще бъде оголен посредством ДНК, на който й да било и с каквато и да било цел. За страдание, тези страхове се удостоверяват от изчисленията на учените.

Миналата седмица в списание „ Сайънс “ беше оповестено проучване, в което се твърди: въз основа на към този момент съществуващите открити бази с данни за генетична информация в Съединени американски щати може без особени старания да бъде открит всеки човек, който е представител на европоидната раса.

В това няма нищо учудващо – водени от любознанието и желанието да научат повече за своите предшественици, 15 милиона американци непринудено са дали мостри от своето ДНК за разбор. Именно Съединени американски щати сега са водач по брой извършени проби, само че останалите страни бързо ги догонват.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР