Представете си, че оценявате изпълнението на проект, който току що

...
Представете си, че оценявате изпълнението на проект, който току що
Коментари Харесай

Всеки има право на компетентно управление

Представете си, че оценявате осъществяването на план, който одеве се е провалил с един от вашитe хора и сте го попитали за какво. „ Поради доста аргументи. Бяхме подвластни от други хора, които не знаеха какво вършат. Плюс това, в никакъв случай не сме имали действителна тактика или проект, по който да се движим. Изискванията се променяха всеки ден. Всъщност Джак (от висшия мениджмънт) в никакъв случай не е разбирал плана и по тази причина не ни беше от помощ ".

Каква би била вашата реакция? Подозирам, че част от вас биха си помислили: „ Не може да приказва по този начин! Това е непокорство! Така не може да се работи! “

И бихте били прави. Това не е допустим метод на работа. Знаем, че във всички компании имате правото да имате упования единствено от тези, които са под вас. Но не и от тези, които ви управляват. Хората обаче сигурно имат упования от тези над тях в йерархията, само че срещат малко или никакво признание на тези упования. 

Не споделяме, че всички от тях са подобаващи. Много от тях са наивни, егоистични и проблематични. Но в едно от тях в действителност имаме вяра:

Хората имат право на умело ръководство.

Това не е нова концепция. Дори и в римско време се е казвало, че всеки боец има право на умело командване. По същия метод, вашите хора чакат това от шефа си. Те би трябвало да чакат това по същия метод, по който чакат да получат нужните им запаси за работата, която им е предоставена. И те би трябвало да могат да разискват тези упования с вас, шефа си, тъкмо както и вие обсъждате вашите упования с тях.

Звучи добре на доктрина. Но евентуално си мислите: „ Какво знае тя? Има милиони книги написани по тематиката. “

Какво включва положителното ръководство? Какво вършат шефовете, с цел да създадат хората си продуктивни. Не можем да спорим за точната дефиниция на това, има някои детайли, които назоваваме „ 3 императива “. Управлението на себе си, ръководството на вашата мрежа и ръководството на екипа ви. Това е, което всички мениджъри трябват да се стремят да създадат добре.

Ето какво чакат от вас:

Хората ви чакат да бъдете надеждни. Доверието се основава на компетентността и характера, т.е. хората чакат от шефа си, че ще знае какво да прави и по какъв начин да го направи, ще има съществени полезности, стандарти, междуличностни умения, прочувствена зрялост, и ще поддържа работата на другите.

Очакват да създадете екип. Успехът идва с внимание и съдействие. Работата в група не е равнозначна на работа в екип. Хората чакат от вас да ги сплотите и да сте моторът, който ги задвижва, с цел да работят като една машина.

Очакват да разпознавате тяхната характерност и да подкрепяте развиването им. Хората желаят да принадлежат на себе си и да бъдат признавани. По този метод ефикасният управител знае по какъв начин да работи с обособените членове на екипа си и да регистрира техния принос.

Линда Хил за Harvard Business Review
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР