Представеният от Иран нов собствено произведен изтребител привлече вниманието не

...
Представеният от Иран нов собствено произведен изтребител привлече вниманието не
Коментари Харесай

Новият изтребител на Иран се оказа стар боен самолет на САЩ

Представеният от Иран нов лично създаден изтребител притегли вниманието освен в Близкия изток, само че и по света. В началото на седмицата иранската държавна телевизия излъчи фрагменти с президента Хасан Рухани, седнал в кабината на новия военен аероплан Kowsar.

Според локални медии изтребителят е военен аероплан от четвърто потомство, с съвременна авионика, радарна и оръжейна система. Може да се употребява за къси задачи за въздушна поддръжка и се твърди, че е планиран и създаден напълно от ирански военни специалисти.

Международни специалисти по авиацията обаче слагат под въпрос претенцията за чиста иранска технология. Дизайнът на новия ирански изтребител прекалено много припомня на американския F-5F, в началото издигнат при започване на 70-те години на предишния век. Техеран купува въпросните изтребители от Съединени американски щати през 1974 година, 5 години преди Иранската гражданска война.

#Iran 'Kowsar' indigenous fighter - prototype 3-7400 (2018)#US Northrop F-5F Tiger II combat capable trainer - prototype 00889 (1974) pic.twitter.com/b8vJ7qGd9n
— Joseph Dempsey (@JosephHDempsey) 21 август 2018 година

Един от първите, които се усъмняват в достоверността на " напълно иранския " аероплан, е Джоузеф Демпси, теоретичен помощник в региона на защитата и военните разбори в Международния институт за стратегически проучвания. Той употребява пост в Twitter, с цел да илюстрира приликата.

Неговият сътрудник от института и старши помощник по военно-космическата авиация Дъглас Бари съобщи пред CNBC, че самолетът, показан от Иран, наподобява е двуместен F-5.

Според Бари изказванието, че самолетът е напълно локално създание би трябвало да се приема с огромна доза песимизъм, само че в него в действителност може да има някои нови елементи, създадени в Иран.

 Иран сподели първия си личен изтребител (СНИМКИ)
Иран сподели първия си личен изтребител (СНИМКИ)

Вече е минал проби

" Иранците евентуално имат промишлен потенциал най-малко да произведат възлите на фюзелажа за този аероплан. Очевидно са могли да създадат части от тези неща ", уточни той.

Иранските инженери евентуално са подобрили електронната система за надзор на самолета, само че това не е изключително мъчно, защото истинската спецификация е приета още от 60-те години на предишния век, отбелязва Бари.

Други специалисти допускат, че възрастта на истинския аероплан ще бъде фактор. " Да, това е осъвременен F-5, в началото планиран през 50-те години и в приложимост от 60-те години насам. Човек може да се възползва от модернизирането на по-старите въздушни самолетни корпуси, само че е рисковано ", сподели Джъстин Бронк, откривател на авиацията и технологиите в Royal United Services Institute.

 Рухани с новия военен аероплан на Иран
Източник:

Рухани с новия военен аероплан на Иран

" Веднага забелязах, че това е доста остарял американски военен аероплан ", съобщи представителят на премиера на Израел Бенямин Нетаняху - Офир Генделман, представен от Forbes.

Джон Снелър, началник на авиационния отдел в консултантски услуги по защитата на IHS Markit, също дефинира самолета като двуместен F-5F. Снелър съобщи пред CNBC, че самолетът на фотосите, показани от Иран, има явни детайли от дизайна на американския изтребител.

" Маркировките в профил, изключително леко необикновените въздушни отвори, които леко се свиват обратно, са тези на F-5F. Всъщност всички елементи несъзнателно сочат натам ", изясни Снелър.

 Самолетът поразително наподобява на американски F-5
Източник:

Самолетът поразително наподобява на американски F-5

Иранските управляващи са известни със способността си да ремонтират остарели бойни самолети като изтребители F-4, F-5, F-14, " Мираж " и Су-22. Това обаче е напълно друго от основаването на напълно нов модел.

Според специалиста Иран се пробва да потвърди, че към момента има качества за произвеждане на изтребители и подсказва на интернационалните наблюдаващи, че вътрешните системи на самолета са обновени.

Предвид натиска от страна на Съединени американски щати, Израел и Саудитска Арабия ръководещите в Техеран също биха желали да покажат на своите хора, че Иран има някакъв метод да се отбрани.

 Снимка 374327
Източник:

" Те развиват личните си локални качества - само че това е надалеч от проектирането, узаконяването и производството на техни лични самолети. Това не наподобява по този начин в този съответен набор от изображения, които са излезли ", изясни Снелър.

Според актуалната оценка на IHS Markit Иран разполага с 31 едноместни изтребителя F-5E и 17 двуместни F5-F, годни за употреба.

Иранските военни имат бюджет от 14.1 милиарда $ за 2017 година, или 2.5% от брутния вътрешен артикул на страната, съгласно данните на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР