Представата за комунизма в Източна Европа е доминирана от репресии,

...
Представата за комунизма в Източна Европа е доминирана от репресии,
Коментари Харесай

NYT: Защо жените бяха по-доволни от секса през социализма

Представата за комунизма в Източна Европа е доминирана от репресии, забрани за пътешестване, пейзажи от сив бетон и опашки от потиснати хора в празни магазини. Докато всичко това значително отрязяваше соцреалността, някои нейни аспекти се пропущат в груповите стандарти, изключително на Запад.

Някои помнят по какъв начин в Източния блок дамите имаха права и привилегии, непознати в демократичните демокрации по това време, в това число цялостното им консолидиране в областта на труда, великодушни надбавки за майчинство и безплатните детски градини. Има още нещо, на което се обръща малко внимание: през комунизма дамите получават повече полово наслаждение.

Как соцрежимът се пропагандираше посредством спорта

Севернокорейският българин, рожба на Студената война и потомък на величия

Това написа американската социоложка Кристен Годсий в свое есе, оповестено в "Ню Йорк Таймс ".

Тя е създател на редица проучвания на соцрежимите в Европа и следствията от тях.

Тезата за по-голямата полово удовлетвореност на дамите в Източния блок се потвърждава на първо време от относително изследване по тематиката в Източна и Западна Германия, директно след обединяването им през 1990.

Въпреки двойната тежест на домашната работа и по-голямата претовареност, източногерманската жена се оказва по-щастлива във връзка с секса. За съпоставяне, нейната сънародничка на Запад надалеч повече е стояла у дома и се е възползвала от техническите постижения на капитализма, под формата на уреди, спестяващи й домашен отговорности.

Little-known #redcentury fact: Eastern bloc women during the Cold War had more orgasms than Western women. https://t.co/HIijzdaX0E
— NYT Opinion (@nytopinion) August 14, 2017
Тя обаче правела по-малко и по-незадоволяващ секс, от дамата, която се редяли на опашка за тоалетна хартия. Къде се крие повода?

Годсий дава за образец разказите на българката Анна Дурчева, която сега е на 71 години.

"Да, някои неща бяха неприятни по това време, само че животът ми бе цялостен с романтика.

След развода ми имах работа и заплата и нямах потребност от мъж, който да ме поддържа. Правех каквото желаех ", споделя Дурчева.

Самотната майка съпоставя личните си прекарвания, с тези на щерка, родена в края на 70-те.

"Тя единствено работи и работи, и когато се прибере е прекомерно изтощена, с цел да е с мъжа си. Това няма значение, тъй като и той е изтощен. Сядат дружно пред тв приемника като зомбита. Когато бях на нейната възраст се забавлявахме доста повече ", споделя българката.

МАЛКО НОСТАЛГИЯ Пожарна охрана СОЦА (СНИМКИ)

Подобни отзиви американската социоложка получава и в някогашната Източна Германия. Дупката сред поколенията специалистката си изяснява с налагането на женската равноправност в някои от социалистическите режими и по-голямата сигурност във връзка с приходите, изключително при самотните майки.

Ролята на самостоятелната жена е заложена в идеологията на соцрежимите още от Фридрих Енгелс и Август Бебел. Идването на власт на болшевиките в Русия води до реализирането на доста политики за равни права, преди същото да се случи в Западния свят.

Women alive in the USSR during the 1920s and 30s recall the tremendous advances that Socialism made, not just for women, but for everyone. pic.twitter.com/aZLLaBp69P
— Chris Aaron☭ (@EternalBolshie) August 3, 2017
През 30-те Сталин прави някои стъпки обратно, като налагането на възбрана на абортите (която се пробва да прокара и днешното полско държавно управление - б.р.), само че дефицитът на работна ръка след Втората международна война кара доста от новите комунистически държавни управления да вкарат разнообразни стратегии за равноправност. Част от научните проучвания в тази посока, са свързани и с женската половост.

"Още през 1952 чехословашките сексолози стартират проучвания на женския оргазъм, а през 1961 организират конфренция, отдадена само на този въпрос ", споделя Катерина Лискова, учител в чешкия университет в Масарик.

Тогавашните проучвания стигат до извода, че равенството сред дамите и мъжете е основно за по-голямото полово наслаждение при дамите.

Чуват се и отзиви, че мъжът би трябвало да оказва помощ с домакинската работа и гледането на децата, с цел да бъде сексът по-добър.

Полските сексолози през соца също регистрират значимостта на обществената и културна среда за сексукалното наслаждение.

#ClaraZetkin: A Great Organizer of #Socialists, Women Workers https://t.co/xDUK4w8N48 via @left_voice #socialism #revolution
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР