Представата за Христо Ботев в обществен план са клишета, останали

...
Представата за Христо Ботев в обществен план са клишета, останали
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов: Ботев не е убит от българи както е модерно да се твърди

Представата за Христо Ботев в публичен проект са клишета, останали от времето на социализма. Ботев би трябвало да бъде обсъждан по доста по-освободен метод. 

Това съобщи пред БГНЕС историкът проф. Пламен Павлов.
В Казанлък се състоя тържествена заря - инспекция в памет на живота и делото на Христо Ботев
Тържествена заря-проверка, в памет на живота и делото на Христо Ботев и починалите за свободата на България в парк „ Розариум&ldqu...
Прочети повече
Личността на Христо Ботев постоянно се политизира и употребява за пиар.

„ Това е един човек, който умира за свободата на България на 28-годишна възраст. Той минава един стремглав път на развиване. Не желая да политизирам нещата, само че няма по какъв начин да не го направя. Навремето починалият Стефан Продев кръсти вестника на Българска социалистическа партия „ Дума “, с цел да се заиграва с Ботев. Когато Ботев издава тези 4 броя на „ Дума “, той е бил доста млад и възгледите му са били доста радикални. Освен това вестникът е „ Дума на българските емигранти “, а не на българските комунисти. През 1876 година, когато прави тази акция с кораба „ Радецки “, ние виждаме един политик от европейски мащаб, съвременно мислещ човек, който не е с утопично леви възгледи. Той е единственият български бунтовник, който мисли в планетарни мащаби. Ние би трябвало да разберем какво съставлява Ботев “, безапелационен е Пламен Павлов.

Рожденият му ден е на 25 декември, а не на 6 януари.

„ Винаги съм бил последовател да се отбелязва годишнината от рождението му на 25 декември по остарял жанр, тъй като той е роден на Коледа, по тази причина се споделя Христо “, сподели историкът.

Неговите възгледи са еволюирали в другите стадии.
Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с локалните управляващи по случая с повреждането на паметника на Христо Ботев
Генералното консулство на България в Одеса е в контакт с локалните управляващи по случая с повреждането на бюст-паметника на Христо Ботев в у...
Прочети повече
„ Ботев е човек, който има доста необятни хоризонти, той пробва да просвещава в това число и българската интелигенция, която тогава залита да чете любовни романи. Не бива да бъде показван едностранчиво, само че по този начин е показан даже от Захари Стоянов. Ботев еволюира. Един е на 20 години, а изцяло различен, като ръководител на БРЦК и политическо лице. Става дума за един европейски и съвременно мислещ човек “, съобщи професорът.

Христо Ботев е неделима част от идентичността на българите в Македония.

„ Като става дума за Македония, една от личностите, които би трябвало да честваме дружно, е Христо Ботев. Всички водачи на Вътрешна македонска революционна организация приказват, че са чели Ботев. Това го споделят и Гоце Делчев, Даме Груев, даже Яне Сандански. Ботев е част от идентичността на българите от Македония. За тях той е знаково име, а през днешния ден някой се пробва да го изчегърта “, съобщи Павлов.

Ботев не е погубен от българи, както е съвременно да се твърди.

„ Политик не е мръсна дума, Ботев е политик, който се е сложил в работа на обществото. Не бива да се изпада в клишета, че Ботев и неговите хора са тръгнали на ритуално самоубийство. Те са тръгнали да освободят Враца. Кой го е умъртвил е изцяло неправилен въпрос. Ботев е погубен от черкезка засада, след това по политически аргументи, с цел да бъде оклепан Стамболов, е атакуван Никола Обретенов, който е бил от най-близките му хора “, изясни историкът.
Почитаме паметта на Христо Ботев и на починалите за свободата
На 2 юни почитаме паметта на Христо Ботев и починалите за свободата на България. Този ден се празнува от 1901 година, когато на връх Окол...
Прочети повече
Личността на Ботев не би трябвало да се употребява за политически цели. „ Трябва да престане да се политизира Ботев от днешните политици, той е на цялата нация “, разяснява още проф. Павлов.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР