Предсрочно освободените от затвора тази година може би ще достигнат

...
Предсрочно освободените от затвора тази година може би ще достигнат
Коментари Харесай

Броят на предсрочно освободените затворници през 2017 г. може би ще е рекорден

Предсрочно освободените от пандиза тази година може би ще доближат рекорден брой. Това се схваща от данни на Главната дирекция " Изтърпяване на наказванията ", осведоми в днешния си брой в. " Сега ". От началото на годината до 21 юли пуснатите пандизчии, преди да са изтърпели цялото си наказване, са 632-ма. Ако темповете се запазят, до края на 2017 година ще излязат още 451 души, т.е. общо - 1083-ма.

За съпоставяне - през 2010 година предварително освободените са 1014, през 2014 година - 855, през 2015 година - 727, а през 2016 година - 764.

Високият брой предварително освободени пандизчии евентуално се дължи на обстоятелството, че в предпоследния работен ден на предишния парламент бе призната корекция в Наказателния кодекс, която махна възбраната за предварително стартиране на рецидивисти. Съдът позволява стартирането за наказан, " който с примерно държание и почтено отношение към труда е дал доказателства за своето коригиране и е изтърпял в действителност не по-малко от половината от наложеното наказване ". Неизтърпяната част от наказването пък се трансформира в изпитателен период, като съдът може да подреди и пробация. Ако в този интервал бъде осъществено ново съзнателно закононарушение или не се извършва пробацията, се излежава и неизтърпяното наказване.

С измененията в закона пандизчиите получиха и пряк достъп до съд. Те могат да желаят от магистратите да бъдат освободени даже в случай че затворническата комисия е на противното мнение. От данните на дирекцията оказва се, че наказаните са се възползвали незабавно от новите си права.

Първите случаи, които станаха обществено известни, бяха настояванията за излизане от пандиза на двама от наказаните през 2014 година от групата за отвличания " Наглите ". Ивайло Евтимов с 18-годишна присъда и Любомир Димитров - с 10-годишна даже бяха освободени от Софийския градски съд (СГС). Втората инстанция обаче анулира освобождението и на двамата.

Покрай абсурда с " Наглите " сегашният парламент одобри бързи ремонти в Наказателния кодекс, само че не на периодите за рецидивистите, а на достъпа до съд - молбата към този момент се подава посредством началника на пандиза, който наложително дава мнение, само че няма право да я спре.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР