Предсрочните парламентарни избори в Украйна ще се проведат на 14

...
Предсрочните парламентарни избори в Украйна ще се проведат на 14
Коментари Харесай

Предсрочни избори в Украйна през юли

Предсрочните парламентарни избори в Украйна ще се проведат на 14 или 21 юли. Окончателната дата зависи от деня на формалното издание на нужния декрет на новия президент Владимир Зеленски, съобщи някогашният шеф на изборната комисия на Украйна Александър Черненко (Блок Петро Порошенко), представен от украинското издание " Страна ".
" Ако президентският декрет за разформироване на Радата бъде подписан и оповестен до сряда, 22 май, то предварителните избори ще се състоят на 14 юли, в случай че е след сряда – на 21 юли ", съобщи Черненко.
Изданието отбелязва, че консултациите за разформироване на Радата в началото бяха планувани за 20 май. Всички водачи на партии и групи са в Киев, само че те бяха отсрочени за вторник от 10:00 часа. Това може да значи, че указът за разформироване на настоящия състав на Народното събрание се чака във вторник, а формалната му обява и влизането в действие – в сряда, 22 май.
Според член 90 на Конституцията на Украйна, решението за предварително преустановяване на пълномощията на Върховната Рада на Украйна се взима от президента на страната след съвещания с ръководителя на Народното събрание, неговите заместници и ръководителите на депутатските фракции в законодателното заседание.
Така формалното разформироване на Радата е допустимо след констултации. След тях ще стартира да тече период от 60 дни, в течение на които би трябвало да се състоят предварителните парламентарни избори. Тези 60 дни изтичат в среднощ на 21 юли.
По-рано " Страна " заяви, че Андрей Парубий, Владимир Гройсман, Арсений Яценюк и Петро Порошенко са се затворили в кабинета на ръководителя на Радата и разискват какво да вършат с разпускането на Върховната Рада.
Медията отбелязва още, че от " Баткивщина " са планували парламентарни избори в Деня на завладяването на Бастилията (14 юли) и аномално висока изборна интензивност.
За избори се разгласи и водачът на " Опозиционна платформа " Юрий Бойко, който акцентира, че партията е подготвена да взе участие на предварителния избор.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР