Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на

...
Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на
Коментари Харесай

Избори в Северна Македония на 12 април

Предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще се проведат на 12 април идната година. Това заяви министър председателят Зоран Заев, представен от " Телма ".

Били са обсъждани и дати в края на декември, само че 12 април е определена като най-приемлива дата.

Предстои да се избере служебно държавно управление. То ще поеме властта от 3 януари.

Това стана ясно след края на лидерската среща, свикана от президента Стево Пендаровски след решението на Европейски Съюз за еврочленството на страната и настояването на Заев за предварителен избор.

Припомняме, че след първата част на срещата президентът съобщи, че има държавен консенсус за европейския път на Северна Македония.
 Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония
Пендаровски: Имаме консенсус за европейския път на Северна Македония

Тече среща на водачите в Македония

Той съобщи, че е разисквано решението на водачите на Европейски Съюз да не стартират договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Страната е в сходна обстановка за трети път, напомни президентът. За разлика от предходните, този път Македония е изпълнила всички условия.

Припомняме, че преди ден, министър председателят Зоран Заев изиска бързо осъществяване на предварителни парламентарни избори след отхвърли на Европейски Съюз да стартира договаряния със Скопие за присъединение към Общността.

Според Заев, решението на Европейски Съюз е историческа неточност.

Председателят на партията на албанското малцинство " Беса " в Северна Македония Билал Касами прикани актуалното държавно управление на републиката да подаде оставка заради решението на Съвета на Европейски Съюз да отсрочи началото на договарянията за присъединението на страната към Европейския съюз.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск виждат " историческа неточност " в отхвърли на Европейски Съюз за Албания и Македония.

По предложение на българския министър председател Бойко Борисов евролидерите одобриха датата за начало на договарянията за участие в Европейски Съюз на Македония и Албания да бъде разисквана преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани . Тя следва да се организира през май 2020 година в Загреб в границите на Хърватското председателство.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР