Предсрочните парламентарни избори в България са почти 100% сигурни –

...
Предсрочните парламентарни избори в България са почти 100% сигурни –
Коментари Харесай

Ексдепутатът от Продължаваме промяната в Благоевград, Андрей Гюров в списъка на президента за служебен премиер, ето кои още са сред 10-те възможни

Предсрочните парламентарни избори в България са съвсем 100% сигурни – ГЕРБ отхвърлиха да продължат обединението с Политическа партия и Демократична България в границите на сегашния парламент и вероятно ще опитат отново след вота. След измененията в Конституцията, осъществени от Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи, президентът към този момент няма цялостната независимост да избере служебния министър-председател, а би трябвало да уточни един от съответно изброени държавни длъжности.

Преди да се стигне до назначение на служебно държавно управление има още няколко стъпки: следва във вторник Народното събрание да разгласи първия мандат на ГЕРБ за несбъднат, по-късно ПП-ДБ ще получат втория мандат, в случай че не съумеят да сформират държавно управление в границите на седмица ще се премине към връчване на трети и в случай че и той е несполучлив, тогава президентът Румен Радев ще би трябвало да работи.

Изборът на президента

Депутатите записаха в Конституцията, че президентът може да избира от лист с 10 души. Те са тъкмо избрани, като това са ръководителят на Народното събрание, шеф или подуправител на Българската национална банка, ръководител или зам.-председател на Сметната палата и Омбудсман или негов заместител. Кои лица обаче стоят зад тези постове, написа економик бг

Председателят на Народното събрание

В момента ръководителят на Народното събрание е Росен Желязков , който бе номиниран за министър на нововъведенията и растежа в проектокабинета „ Габриел “. Той е дълготраен народен представител на ГЕРБ и някогашен транспортен министър.

Управител или подуправител на Българска народна банка

Управител сега е Димитър Радев. Той бе избран отново за втори мандат като гуверньорс гласовете на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и Движение за права и свободи. Преди това той оглавяваше банковата институция от 2015 година, като тогава бе номиниран още веднъж от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Радев има трима подуправителя. Това са Андрей Гюров, Петър Чобанов, Радослав Миленков . Гюров и Чобанов станаха подуправители, откакто ръководещото болшинство реализира единодушие за това.

Гюров бе народен представител от „ Продължаваме промяната “ и искаше да оглави Българска народна банка по времето на кабинета „ Петков “, когато влезе в борба за мястото с претендента на „ ИТН “ Любомир Каримански. По време на чуванията тогава се появиха подозрения към просветителния му ценз.

Чобанов е дълготраен народен представител от Движение за права и свободи. Той бе финансов министър по времето на кабинета „ Орешарски “ и сега, в който банкрутира Корпоративна комерсиална банка.

Третият подуправител – Радослав Миленков – влезе в Българска народна банка през 2019 година по времето на третия кабинет на Бойко Борисов. Тогава персонално Димитър Радев внася кандидатурата му в Народното събрание за гласоподаване. Преди това е работил в Европейската централна банка, бил е ръководител на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Освен това е заемал служба основен финансов шеф и член на борда в Първа капиталова банка.

Председател и зам.-председатели на Сметната палата

Председател е Димитър Главчев , а зам.-председатели Горица Грънчарова – Кожарева и Тошко Тодоров.

Димитър Главчев оглави Сметната палата, откакто предходната година ГЕРБ издигна кандидатурата му. Той получи поддръжка и от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ и от Движение за права и свободи. Той бе дълготраен народен представител от ГЕРБ и ръководител на Народното събрание през 2017 година

Горица Грънчарова – Кожарева бе краткотраен ръководител на Сметната палата в интервала, когато предходният шеф Цветан Цветков бе отхвърлен от поста с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и „ Български напредък “ малко преди края на 48-ото Народно събрание. Тя работи в институцията от 2005 година, като е определена за зам.-председател от Народното събрание през 2015 година

Тошко Тодоров също става зам.-председател през 2015 година По време на първото държавно управление на ГЕРБ е бил и заместник-изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите. След това става основен специалист и действен асистент на Главния секретар на Министерство на вътрешните работи тогава Калин Георгиев.

Омбудсман или зам.-Омбудсман

Все още Омбудсман е Диана Ковачева , като заместител й е Елена Чернева-Маркова.

Не е ясно дали президентът ще може да избере за длъжностен министър – ръководител Диана Ковачева, защото при започване на годината бе определена да бъде новият български арбитър в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Ковачева ще бъде заместена на поста от Чернева-Маркова през юли.

Първоначално през 2016 година Ковачева бе определена за зам.-Омбудсман, а по-късно и за омбудсман. Преди това, през 2011 година бе министър на правораздаването в първия кабинет на ГЕРБ. Тогава председателстваше Висшия правосъден съвет при избора на Сотир Цацаров за основен прокурор, като не даде опция да бъдат гласувани номинациите на другите двама претенденти.

Елена Чернева-Маркова става заместител на Ковачева през 2020 година Номинацията й за поста прави самата Ковачева след предложение на неправителствени организации. Парламентът съвсем единомислещо я утвърждава, като единствено Българска социалистическа партия гласоподават „ въздържали се “, защото в борбата за поста взе участие и техен народен представител – Милко Недялков.

Чернева-Маркова има юридическо обучение и 30-годишна адвокатска процедура. Била е ръководител на Националното бюро за правна помощ, като по нейна самодейност е основани народен телефон за правна помощ, районни центрове за консултиране и други

Има ли потребен ход президентът?

Преди месеци президентът съобщи, че в случай че се стигне до такава обстановка „ ще кара подред, по домовата книга “. Радев разяснява, че с поправките в Конституцията не е ясно кой ще носи отговорност при вероятно служебно държавно управление.

Той акцентира категорично, че не може да бъде заставен да подпише декрет за назначение на служебно държавно управление, в случай че не е склонен със състава му. Малко е евентуално обаче това да се случи, тъй като както самият държавен глава сподели тогава " отиваме в хипотезата на една дълбока парламентарна и конститционна рецесия, от която никой няма интерес " -

еconomic.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР