Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция приключиха в 17

...
Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция приключиха в 17
Коментари Харесай

В Турция вече броят бюлетините, какво да очакваме в България

Предсрочните парламентарни и президентски избори в Турция завършиха в 17 ч. през днешния ден. Секционните комисии се затвориха по учебните заведения и започнаха да броят бюлетини. Работата им е с голям залог – през днешния ден ще стане ясно дали Реджеп Ердоган ще бетонира едноличната си власт в южната ни съседка, или Мухарем Индже и обединената съпротива сензационно ще детронират президента, който е във властта към този момент 15 години.

Каква ще е развръзката на политическата борба ще знаем най-рано в 19 ч., а най-вероятно и още по-късно вечерта.

Основният опозиционен кандидат-президент се обърна към членовете на Републиканската партия в комисиите и ги прикани да не имат вяра на формалните информации от Анадолската организация за резултатите, оповестява специфичният делегат на bTV Новините Радослава Домусчиева.
Решаващ избор в Турция: Висока интензивност в квартала в Истанбул с най-вече български изселници 17 партии от опозицията са се обединили в платформа, която би трябвало да се бори за почтени избори и ще прави редом броене
Нашите сътрудници в Турция към този момент са получили от жители и клипове с манифактурно полагане на печати на бюлетини. Според българския наблюдаващ към ОССЕ в Диарбекир Кристиан Вигенин има спречквания, сигнали за изборни нарушавания и недобро държание на цивилни служители на реда по отношение на задграничните представители.

В студиото на „ 120 минути” журналистът Илхан Андай означи, че има данни и за по-сериозни конфликти – престрелка, лишила живота на районен водач на опозиционната Добра партия, влизане на жандармеристи с автомати в секция, покрай която е бил спрян автомобил с цели чували бюлетини.

Според него Индже е изненадал всички с големия брой хора, които е изкарал на улицата в своя поддръжка и изненадите са вероятни. „ Има конфликт на двама съвършени оратори, харизмата на Ердоган е малко на изчерпване”, разяснява той, само че добави, че в южната ни съседка има корав % десни хора, които евентуално няма да поддържат по-скоро левия Мухарем Индже.

Според него резултатите от изборите за Меджлиса ще са решаващи: „ Ако обединената съпротива има над 300 депутати, подобен вятър ще задуха, че няма метод Индже да не отвее Ердоган (на балотажа – б.р.)”. Той уточни, че борбата преди втория тур ще бъде за към 10% колебаещи се.
Ердоган хвали изборната интензивност: Това демонстрира какъв брой напреднала е турската народна власт Турският министър председател Бинали Йълдъръм, който гласоподава в Измир, се пошегува, че дава креслото си на търг
Как борбата за властта в Турция от предрешена внезапно се оказа толкоз оспорвана? „ Ердоган продължава да е харизматичен, заплатите са високи, действително имаше работеща стопанска система, в този момент с (спада на) лирата започнаха проблемите му”, отговори Андай. Според него точно по тази причина Ердоган е провокирал вота в този момент – въпреки преди да е наричал сходен ход „ национално предателство”.

" Този многомилионен протест в Истанбул и преди този момент в Измир очевидно тормози Ердоган, с цел да упреква съперниците, че са взели участие в преврата – това е уязвимост ", означи журналистът.

Какво ще се промени за България, в случай че Турция се разсъни след седмица с нов президент? „ Индже е по-диалогичен (…) Диалогът му ще е повече с Румен Радев, на идващ стадий ще е Бойко Борисов”, разяснява Илхан Андай.

При сходен сюжет „ Движение за права и свободи ще се изтласка доста напред, онази партия (ДОСТ – б.р.) ще бъде заличена напълно. Ако Ердоган завоюва, ДОСТ ще разчитат, че някой консултант ще му каже, че Движение за права и свободи са пропагандирали за Индже и ще последва наказване на идните локални избори”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР