Предсрочните избори са неизбежни. Това каза лидерът на БСП Корнелия

...
Предсрочните избори са неизбежни. Това каза лидерът на БСП Корнелия
Коментари Харесай

Нинова: Предсрочните избори са неизбежни. БСП представи алтернативния си бюджет


Предсрочните избори са неизбежни. Това сподели водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова преди да показа различния бюджет.

Според Нинова, бюджетът на държавното управление е за ГЕРБ да останат във властта. Тя разгласи още, че на следващия ден, на изключителното съвещание в Народното събрание, на което би трябвало да се гласоподава бюджетът, Българска социалистическа партия няма да се записва, тъй като не поддържат политика, ориентирана към най-слабите и уязвими групи в интерес на малко голям брой, струпано към ръководството, с цел да си даде то успокоение през идната година. Тя добави, че кворумът е обвързване на болшинството, базирайки се на думите на премиера Борисов от петък. Лидерът на левицата разяснява още, че единственото позитивно нещо в оферти от държавното управление бюджет е нарастването на заплатите, само че минусите му са повече.

„ Предложеният бюджет от държавното управление има опция – той съставлява неприятен метод за оцеляване на държавното управление. Защото се усилват налозите на най-уязвимите и най-бедните хора – тези, които заради това, че са небогати, карат остарели коли, носят облекла втора ръка. И вдигайки налозите на най-бедните, пари се дават на администрацията, с цел да се подсигуряват гласове за изборите “, отсече Нинова и добави, че в различния си бюджет те оферират дълготрайни политики, които съставляват обезпечен стопански напредък с акцент през районите и общините и българска стопанска система и българско произвеждане.

„ На второ място – ограничения за превъзмогване на бедността, на неравенствата. Ако би трябвало да обобщя с една дума, бих го нарекла демографски бюджет. Защото посредством това, което предлагаме, се подсигурява възстановяване на здравния статус, на образованието, на стопанската система, на приходите и най-много грижата за младежите и за децата. Тоест, посредством един бюджет, в който има доста съответни и секторни политики, си слагаме огромната цел – демографската злополука, която може да се преодолее посредством голям брой ограничения “, изясни Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че в своя бюджет оферират преизчисляване на всички пенсии и ограничения във връзка с младите фамилии – държим на фамилното подоходно облагане, на данъчни облекчения за младите фамилии.

„ За първи път в този момент предлагаме една мярка, която когато управляваме, наложително ще въведем – помощ на работещи млади фамилии и които се обезпечават – при раждане на второ дете да получат еднократна помощ в размер на 6400 лева Има такива практики по света като Унгария “, сподели тя и уточни, че в тази демографска злополука е извънредно нужно да се вземат ограничения във връзка с раждаемостта.

Тя съобщи още, че подготвянето на различен бюджет от тях се е трансформирала в традиция и акцентира, че през 2018 година ГЕРБ са изпълнили различния бюджет на Българска социалистическа партия за 2017 година, който преди този момент са отхвърлили. Нинова посочи, че разликата сред техния бюджет и това, което ГЕРБ са свършили, е с към 50 млн. лева

„ В различния бюджет връщаме образуването на капиталов фонд в бюджета, като за 2019 година залагаме 1,2 милиарда лева – 500 млн. лева за инфраструктура и 700 млн. лева за слаборазвитите райони “, съобщи депутатът от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев.

Той разясни, че левицата предлага европейски метод и обвързването на бюджета с икономическото развиване на страната, а не преглежда бюджета като счетоводен документ както вършат от ГЕРБ. Гечев акцентира, че все още държавното управление няма ангажимент с нито един огромен капиталов план за разлика от високо развити страни, които залагат значими финансови разноски за крупни капиталови планове.

Пламен Милев от Българска социалистическа партия съобщи, че през месец юли от близо 2 280 млн. работещи на трудов контракт 810 000 получават месечен приход под 360 лева, 903 000 са със междинен месечен приход 790 лева, 526 000 са със междинен месечен приход 1643 лева, а 39532 получават 5435 лева Остават 8000 души, които получават над 20 000 лева

„ Над 75% от работещите в страната са с приходи под 700 лева Т.нар. „ междинна класа “ със междинен месечен приход 1600 лева са 23%. Само 2% са с приходи над 5000 лева, а приходите на най-богатите са почти 0,2%. В тази връзка ние предлагаме оптимален размер на месечно осигурителния приход 3900 лева, минимална работна заплата от 1.01.2019 година 640 лева Това е 60% от размера на междинната работна заплата за последните 12 м. “, сподели Милев.

В бюджета си Българска социалистическа партия оферират още понижаване на ДДС-то върху медикаментите от 20 на 9%, на хляба от 20% на 5%, като се резервира ставката на корпоративния налог от 10%.

По отношение на водената обществена политика от страната, от левицата считат, че средствата, които се отделят са съществени, само че те не се разходват както би трябвало. От там прибавиха, че в техния бюджет са заложили 20 млн. лева за Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ и 60 млн. за селскостопанската академия.

На журналистически въпрос, обвързван със сагата с документите за българско поданство, Нинова отговори, че държавното управление на Борисов е нанесло сериозен пестник на България пред Европа и пред бъдещето ни в Шенген. По отношение на препоръчаните промени в застраховането, които бяха препоръчани от депутата от ГЕРБ Менда Стоянова и които министър председателят Борисов помоли да не се гласоподават, до момента в който не бъдат публично разисквани, Нинова съобщи, че тематиката ще бъде разисквана и сега не може да я разяснява.

„ Това нещо нито е обявявано, нито е обсъждано и публично, и политически, и експертно със застрахователите и внезапно министър председателят излиза и си отхвърля личния законопроект, импортиран от Менда Стоянова. Какво очаквате от нас да кажем, с изключение на, че по този начин не се прави. Първо се разисква. Знаем, че има проблем в застраховането, само че по този начин не се прави, както те го вършат. Един народен представител го внася, а министър председателят излиза и го отхвърля. А това не е незначителен проблем “, съобщи Нинова и добави, че и те дружно с останалите партии не престават да желаят оставката на държавното управление. /БГНЕС
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР