Предсрочни избори не са в интерес на Македония, заяви президентът

...
Предсрочни избори не са в интерес на Македония, заяви президентът
Коментари Харесай

Пендаровски: Предсрочни избори не са в интерес на Македония - подробности

Предсрочни избори не са в полза на Македония, съобщи президентът на страната Стево Пендаровски по време на послание към нацията.
Той не разяснява опцията държавното управление да падне поради случая „ Рекет. Личното му мнение е, че предварителни избори до края на годината не са в полза на страната, защото до тогава се чака цялостно консолидиране на страната в НАТО и започване на договаряния за участие в Европейския съюз.
Македонският президент даде конференция, отдадена на последните разкрития към следствието по случая „ Рекет ”.
Според президента, въпросът с изборите е работа на хората, които са отпред на държавното управление и на партиите, участващи в него. „ Тяхната политическа преценка е най-важна, а конституцията споделя ясно, че който има 61 гласа от 120-те депутати в Народното събрание, той ръководи. Ако държат на предварителни избори, със същите тези 61 гласа могат да разхлабен Народното събрание. Не знам, какви са проектите им и не дръзвам да ги запитвам от позицията, в която съм сега ”, добавя Пендаровски.
„ В качеството си на президент, който се грижи за евроатлантическата интеграция на страната, считам, че до момента в който не затворим тези значими въпроси до края на годината, не би трябвало да се организират предварителни парламентарни избори. Искам да видя Македония изцяло интегрирана в НАТО и със почнали договаряния за участие в Европейския съюз. Това е в полза на страната ”, безапелационен е президентът.
Държавният глава е уверен, че предварителни избори може да има едвам след осъществяване на броене на популацията.
Пендаровски съобщи, че е отчаян от специфичния прокурор Катица Янева.
" Давам цялостна поддръжка за институциите и по-специално за прокуратурата и съда за цялостното откриване на делото " Рекет ", сподели той. Пендаровски съобщи, че ще употребява всички законови средства, с цел да отбрани националната сигурност при възможни опити за нейното нарушение както извън, по този начин и от вътре.
" Тази сложна обстановка слага на огромно тестване правовата страна, съответните институции, само че и всички нас - виновните политици. Ако правораздавателните органи избутат нещата до дъно, а аз чакам тъкмо това да стане и по никакъв различен метод, тогава ще потвърдим, че в действителност системата действа. Това е най-хубавият метод за завръщане на доверието на жителите и цялото общество в проверяващите органи. В противоположен случай има заплаха жителите да изгубят доверието във всички политици и страната ", акцентира Пендаровски.
Според него би трябвало да се търси отговорност и наказване от всички, чиято виновност бъде потвърдена, без значение дали става въпрос за прокурори, политици, предприемачи или политически партии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР