Предсрочни избори или Брекзит - 8 дни преди крайния срок

Предсрочни избори или Брекзит - 8 дни преди крайния срок ...

Борис Джонсън отива на избори при отлагане на Брекзит.


Предсрочни избори или Брекзит - 8 дни преди крайния срок Великобритания да напусне Европейския съюз. Бъдещето на страната продължава да е неясно след като британският парламент отхвърли предложението на Борис Джонсън за ускорени дебати. Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск призова европейските лидери да подкрепят ново отлагане на Брекзит.

Във Великобритания Хелоуин вероятно ще настъпи без Брекзит - с такива коментари и с такова настроение осъмна днес Острова. За британския премиер Брекзит все повече започва да прилича на "бягане с препятствия", а краят на състезанието все по-неясен.
Борис Джонсън, премиер на Великобритания: Разочарован съм, че Камарата на общините отново направи така, че Великобритания да не може да напусне Евросъюза до края на месеца. Сега сме изправени пред нови неизвестни, а в Брюксел трябва да решат как и дали да уважат молбата ни за отсрочка.
Ако европейските лидери се съгласят на отсрочка, тя ще бъде третата.
Аника Брайтхард, говорител на ЕК: Продължаваме да следим внимателно какво се случва във Великобритания. Председателят Туск провежда консултации с лидерите на 27-те страни за удължаване на срока до 31 януари 2020.
Неясностите около Брекзит може да съберат на извънредна среща европейските лидери. Туск вече увери, че такава няма да има, но само при условие, че всички държави са съгласни за удължаване на срока с 3 месеца. Разногласието може да дойде от Франция, която не е съгласна със срока.

Премиерът се срещна днес с лидера на опозиционната Лейбъристка партия, за да обсъдят евентуални предсрочни избори. Борис Джонсън и Джеръми Корбин, обаче, не успяха да се споразумеят.

Надеждите на Джонсън са, че на предросрочен вот консерваторите ще спечелят мнозинство в Парламента, и така той ще успее да сбъдне плановете си за Брекзит. Най- спряганият период за изборите е средата на демекември.

Източник: bnt.bg