Предшествениците ни през Средновековието са ни оставили биологическо наследство -

...
Предшествениците ни през Средновековието са ни оставили биологическо наследство -
Коментари Харесай

Генетичен обрат: Средновекавната чума е оформила нашия имунитет

Предшествениците ни през Средновековието са ни оставили биологическо завещание - гените , които са им помогнали да оцелеят по време на епидемията от чума и са ни създали по-податливи на някои болести през днешния ден , заяви Асошиейтед прес, предадено от Българска телеграфна агенция.

" Геномът ни през днешния ден е отражение на цялата ни еволюционна история " , при която хората се приспособяват към разнообразни бацили, сподели Луис Барейро, старши създател на проучването. Някои, като да вземем за пример причинителят на бубонната чума, имат голямо влияние върху имунните ни системи.

The traits that helped some survive the bubonic plague likely make us more susceptible to certain diseases today.
— AP Health & Science (@APHealthScience)
През 14-и век Черната гибел е най-смъртоносното събитие в историята. Заразата се популяризира в Европа, Близкия изток и Северна Африка и покосява от 30 на 100 до 50 на 100 от популацията.

Барейро и сътрудниците му от университета на Чикаго, Съединени американски щати от университета Макмастър в Онтарио, Канада и института Пастьор в Париж са изследвали проби на антична ДНК, извлечени от костите на над 200 души от Лондон и Дания , умряли преди, по време на и откакто чумата опустошава района.

Те разпознават четири гена , които, според от разновидността, надлежно са защитили или нараснали податливостта към бактерията извършител на бубонна чума, която се предава най-често посредством захапване от инфектирано насекомо.

Учените са открили, че това, което е помогнало на хората в междинните епохи, води до проблеми при идващите генерации , като усилва честотата на разновидностите, пагубни в съвременността. Някои генетични разновидности, избрани като защитни против чумата, се свързват с някои автоимунни разстройства като болест на Крон, ревматоиден артрит и лупус. При тези болести имунната система, която пази организма от заболявания и инфекции, нападна здравите тъкани.

" Хиперактивната имунна система може да е била чудесна в предишното, само че в обкръжаващата среда през днешния ден тя може би не е по този начин потребна " , сподели Хендрик Поинар, учител по антропология в Макмастър и старши съавтор на проучването.

Барейро е уверен, че неговото и на екипа му проучване е първото доказателство за смисъла на Черната гибел за еволюцията на човешката имунна система.

В отговор на въпрос дали пандемията от COVID-19  също ще има огромно влияние върху човешката еволюция, Барейро сподели, че не счита това да се случи, тъй като смъртността от инфекцията е доста по-ниска и тъй като болшинството от жертвите на пандемията към този момент са имали потомство. Според него обаче в бъдеще доста по-смъртоносни пандемии ще продължат да оформят човешкия тип.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР