Председателят на военния съвет в Судан Абдел Фатах ал Бурхан

...
Председателят на военния съвет в Судан Абдел Фатах ал Бурхан
Коментари Харесай

Обстановката в Судан се променя, освобождават политическите затворници

Председателят на военния съвет в Судан Абдел Фатах ал Бурхан разгласи през днешния ден, че комендантският час в страната е анулиран и че всички политически политически пандизчии ще бъдат освободени, предадоха Ройтерс, ДПА и ТАСС.

В първото си телевизионно послание като началник на военния съвет, поел властта след свалянето на президента Омар ал Башир, военачалник Бурхан съобщи, че краткотрайните пълномощия на армията ще се лимитират до поддържане на реда и сигурността. Той даде обещание, че военните ще стартират съвещания с опозицията и прикани политическите придвижвания в страната да се придържат към разговора и да заобикалят насилието. По думите на генерала преходният интервал ще продължи най-вече две години, след което властта ще бъде предадена на гражданско държавно управление.
 БГНЕС
Но суданците упорстват за по-бързи промени. Днес хиляди стачкуващи са се събрали пред постройката на министерството на защитата в центъра на Хартум, заяви свидетел. По-рано денем от асоциацията на суданските профсъюзи, която е основен уредник на митингите с искане за възобновяване на цивилното ръководство, приканиха за нови демонстрации.

" Нашата гражданска война продължава и няма да отстъпим или да се отклоним от пътя, до момента в който не реализираме законните претенции на нашия народ - властта да бъде предадена на гражданско държавно управление ", оповестиха от синдикатите.-->
 БГНЕС
Омар ал Башир, в този момент на 75 години, завзе властта в Судан през 1989 година с боен прелом. През март 2009 година той бе упрекнат от Международния углавен съд като основател на акция за всеобщи убийства, изнасилвания и грабежи против популацията в региона Дарфур. Военните, които го смъкнаха тази седмица от власт, оповестиха, че няма да го екстрадират, а ще бъде съден в Судан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР