Председателят на ВКС смята, че има риск изборът за главен

...
Председателят на ВКС смята, че има риск изборът за главен
Коментари Харесай

Лозан Панов: Изборът за главен прокурор може да остане само с една кандидатура

Председателят на Върховен касационен съд счита, че има риск изборът за основен прокурор да остане единствено с една кандидатура, откакто цялата прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет през вчерашния ден издигна Иван Гешев.

Пред публицисти Лозан Панов съобщи, че въпреки всичко остава опцията за издигане на друга кандидатура, която да е единствено за проформа съревнование, съобщи Нова телевизия.

"Прозрачността е нещо значимо и тя би трябвало да се случи в пленума на Висш съдебен съвет. Нагледахме се на случаи, в които се избират основни прокурори с проформа кандидатури и в последна сметка даже тези, които внесоха предложение не гласоподаваха за него ", сподели Панов.

Той изиска да се запознае първо с концепцията на Гешев и по-късно да зададе въпроси. "Важно е визията му за развиването на прокуратурата, значимо е с какви каузи се е занимавал, какви каузи е придвижил към съда ", уточни Панов.

Колкото до случая с изнесените персонални данни на арбитър Мирослава Тодорова, Панов съобщи, че макар обяснението от основния правосъден контрольор Теодора Точкова, той ще упорства да има чуване - както на Точкова, по този начин и на арбитър Тодорова.

"Не излиза наяве какви са аргументите и по какъв начин се е случило това с декларацията. Очаквам да схвана дали има преднамереност. Обяснението, че чиновник се е объркал не е задоволително ", разяснява Панов позицията на Инспектората, в която се твърди, че специалист с икономическо обучение е позволил техническа неточност.

"Ако няма реакция в този момент, то има риск това да се случи още веднъж ", уточни ръководителят на Върховен касационен съд и видя в тази ситуация детайл на преднамереност, защото по думите му това се случва тъкмо с Тодорова, която е била постоянно проверявана и постоянно е ставала обект на нападки от основния прокурор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР