Председателят на ВКС Лозан Панов предлага на Прокурорската колегия да

...
Председателят на ВКС Лозан Панов предлага на Прокурорската колегия да
Коментари Харесай

Лозан Панов иска проверка на прокурори за натиск върху съда

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов предлага на Прокурорската гилдия да вземе отношение по писмото до Апелативния профилиран углавен съд (АСНС), изпратено от четирима прокурори , с което се предлага дело на съда да не бъде предоставяно на проверяваща комисия от Върховен касационен съд.

 Спецпрокуратурата не дава делото против Иванчева за инспекция
Спецпрокуратурата не дава делото против Иванчева за инспекция

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

Припомняме, с това писмо и.ф. административният началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният началник на Апелативната профилирана прокуратура Николай Найденов, прокурорът при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурорът при Апелативната профилирана прокуратура Тихомир Стоев се опълчиха на настояването комисия от Върховен касационен съд да ревизира дали е спазена процедурата и закона по обжалването на променените ограничения за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Проверката беше предоставена със заповед на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов , на съображение член 114, алинея 1, т. 9 от Закона за правосъдната власт.

Прокурорите предложиха документите по делото да не бъдат предоставяни на проверяващите съдии от Върховен касационен съд.

 Върховен касационен съд ревизира решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова
Върховен касационен съд ревизира решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката би трябвало да завърши до 5.12., а отчетът да е подготвен до 10.12.

Става въпрос за случая от 16 ноември, когато на първа инстанция Иванчева и Петрова бяха освободени под " домакински арест ", само че до освобождение действително по този начин и не се стигна, защото п рокуратурата стремително стачкува определението и Апелативният съд спря осъществяването му.

Проверката на Върховен касационен съд откри пропуски и нарушавания и заключи, че това е случай на неправилна правосъдна процедура в работата на Специализирания апелативен углавен съд.

 Върховен касационен съд за оставането в ареста на Иванчева: случаен случай на неправилна правосъдна процедура
Върховен касационен съд за оставането в ареста на Иванчева: случаен случай на неправилна правосъдна процедура

Решението е било взето на база частичен/работен протокол, без подписи на правосъдните заседатели

В писмото си до Прокурорската гилдия Лозан Панов написа, че за предложение на прокурорите да не се дава документите на Върховен касационен съд освен липсва правно съображение, само че и то съставлява неприемлив опит за институционално влияние върху съда , нарушение на конституционно открития баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба интервенция в правосъдната самостоятелност .

" Не на последно място задачата му е опит да се осуети формирана по надлежния ред инспекция на АСНС . В своите Стандарти за независимостта на правосъдната власт Висшият правосъден съвет показва, че независимостта е съществена полезност на правосъдната власт, причина за върховенството на закона и гаранция за обективен развой. Тя би трябвало да се заслужи, отвоюва и охранява . Намирам, че това постанова произнасянето на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, показва още Панов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР