Председателят на ВКС Лозан Панов обвини главния прокурор, че преследва

...
Председателят на ВКС Лозан Панов обвини главния прокурор, че преследва
Коментари Харесай

Шефът на ВКС Лозан Панов: Главният прокурор преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си

Председателят на Върховен касационен съд Лозан Панов упрекна основния прокурор, че преследва критиците си и слага чадър над приятелите си, а също така никой не осмелявал да инициира механизъм за неговия надзор.

Изказването си Панов направи по време на конгрес, проведен от Съюза на съдиите в България, отдаден на ролята на съдиите в публичната полемика за върховенството на правото и проблемите с независимостта и натиска в правосъдната власт, заяви Българска телеграфна агенция.

Панов добави, че това е единствено един от факторите, които демонстрират, че правосъдната система у нас е затънала в зависимости.

Пред интернационалния конгрес, в който взе участие и президентът на организацията " Европейски магистрати за народна власт и свободи " Филипе Маркес, Панов напомни, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са осъдени, а самият той е бил на косъм от импийчмънт поради свое изявление. Председателят на Върховен касационен съд напомни и развинтените болтове на автомобила на НСО, в който той се возеше, описа за митинга с агнешки главички пред Висш съдебен съвет по време на предходния мандат на кадровия орган. И добави, че през днешния ден Национална агенция за приходите тероризира неуместните на властта.

В ревюто си Панов се спря и на различен основен миг - описа, че предходната седмица е бил привикван от КПКОНПИ, което пък отваряло малка врата това да се случва с всички административни ръководители в правосъдната власт. Освен това магистрати и фамилии им били подлагани на медиен гнет, което преобръщало животът им с краката нагоре, уточни той.

Панов разгласи и че не е склонен с заключения в мониторинговия отчет на Европейската комисия. За да се приказва за самостоятелна правосъдна у нас, то би трябвало съдът да е този, който да споделя дали има закононарушение, а не прокуратурата, уточни той. 

" В последно време слушам единствено своя глас, а в новия Висш съдебен съвет тишината дебне отвред ", продължи Панов. 

Доскорошният ръководител на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов съобщи, че офанзивите против правосъдната система са проблем освен в България.

Президентът на МЕДЕЛ Филипе Маркес удостовери, че има невиждано нарастване на офанзивите в цяла Европа в тази тенденция и това е обезпокоително. Такива трендове също има в Полша, Унгария и Румъния.

(БТА)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР