Председателят на Висшия административен съд Георги Чолаков заяви, че новият

...
Председателят на Висшия административен съд Георги Чолаков заяви, че новият
Коментари Харесай

Шефът на ВАС: След Цацаров – само човек от прокуратурата

Председателят на Висшия административен съд Георги Чолаков съобщи, че новият основен обвинител №1 би трябвало да бъде още веднъж човек от прокуратурата. Той разяснява това след срещата си с президента Румен Радев, който стартира съвещания за избора на нов основен прокурор.

„ Защото, когато е човек от вътрешната страна, доста по-бързо стартира да работи. Не му би трябвало време за акомодация. Все отново, когато е човек, който е настоящ прокурор, той е наясно с проблемите и бързо може да стартира да работи, както беше при мен “, уточни Чолаков. И изясни, че на него самия му било по-лесно да стартира работа като ръководител на Върховен административен съд, тъй като към този момент знаел всички проблеми в институцията.

Чолаков беше следващият върховен магистрат, с който Радев се съветва за избора на новия основен обвинител. Преди това президентът разисква тематиката със Сотир Цацаров, с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и с правосъдния министър Данаил Кирилов. Той сподели, че фактът, че част от членовете на Висшия правосъден съвет са определени от Народното събрание, не ги прави политически подвластни и по този начин на процедура влезе в неприсъствен спор с изказванието на Лозан Панов от преди ден.

От пресцентъра на президента оповестиха, че в състоялите се досега срещи Радев е подчертал върху професионалната подготвеност и откритата самостоятелност като значим аршин за новия основен прокурор. Президентът разчита и на публичен спор, ясни критерии и транспарантна процедура при номинирането и избора на нов основен прокурор.

Мандатът на Цацаров изтича при започване на януари 2020 година Освен процедурата за избор на наследника му, в президентството се разисква и механизмът за наблюдаване на българската правосъдна система. Поради това на всички срещи Радев беседва и за подготвяната от Министерството на правораздаването формула за търсене на отговорност от тримата първи в правосъдната система, единият от които е Чолаков. Очаква се препоръчаният работен вид да бъде показан през днешния ден, а след публично разискване да влезе за разглеждане в Народното събрание.

В изявление за БНР тази заран съдията от Софийския областен съд Методи Лалов обаче изрази необикновен песимизъм във връзка с консултациите при президента и упования след тях либерален и транспарантен избор. „ За мен това е мимикрия. Тези съвещания няма да доведат до нищо изключително, те са ориентирани не към реализиране на мечтан резултат за либерален и транспарантен избор, а за показване на подобен облик в обществото. На мен ми наподобява обаче на разпределяне на картите и това при кого ще се падне мощният коз, дали в изпълнителната власт, дали в президентството “, съобщи той. Според него след замяна, за която никой няма да чуе, ще бъде определен претендент, „ който няма да бъде от обществено спряганите фигури, само че който ще бъде комфортен за всички останали “.

Утре при президента Радев ще се яви представляващият Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев, а това е органът, който ще избере и новия основен прокурор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР