Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс влезе в

...
Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс влезе в
Коментари Харесай

Публичен сблъсък между Тръмп и шефа на Върховния съд на САЩ 

Председателят на Върховния съд на Съединени американски щати Джон Робъртс влезе в открита дискусия с президента Доналд Тръмп, като отбрани независимостта на федералната правосъдна система от неговите обвинявания в политически пристрастия, съобщи Ройтерс.

Полемиката сред тях породи, откакто в понеделник федерален арбитър в Сан Франциско блокира указа на Тръмп от 9 ноември, който нареждаше на съответните ведомства да отхвърлят даване на леговище на незаконни имигранти. Президентът обоснова решението си със устрема да бъдат спрени движещите се към Съединени американски щати кервани от мигранти, състоящи се основно от поданици на страни от Централна Америка. Белият дом незабавно реагира с декларация, в която се споделя, че управляващите в Съединени американски щати ще подхващат в границите на закона всички нужни ограничения за отбрана на южната граница на страната макар решението на съда.

А самият Тръмп писа в Туитър: "Извинявам се, председателю на Върховния съд Джон Робъртс, само че у нас в действителност има "съдии на Обама ", чиито възгледи мощно се отличават от възгледите на тези хора, на които е предоставено да подсигуряват сигурността на нашата страна ".

Вчера арбитър Робъртс излезе с декларация, в която се споделя: "Ние нямаме съдии, последователи на Обама, или съдии, последователи на Тръмп, или на Буш, или на Клинтън. Имаме изключителна група от отдадени на специалността си съдии, които вършат най-хубавото, с цел да подсигуряват равни права на тези, които принуждават пред тях. Независимата правосъдна система е нещо, за което всички би трябвало да бъдем признателни ", акцентира висшият арбитър.

Необичайно е за началник на 9-членния Върховен съд на Съединени американски щати да излезе с подобен обществен отговор на президента. Опонентите на Тръмп виждат в неговите непрестанни рецензии против федералните съдилища рискова офанзива против върховенството на закона в Съединени американски щати, отбелязва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР