Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс е на

...
Председателят на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс е на
Коментари Харесай

Шефът на Върховния съд на САЩ - ключова фигура в политическия живот на Тръмп

Председателят на Върховния съд на Съединени американски щати Джон Робъртс е на път да стане основна фигура в политическия живот на президента Доналд Тръмп.

Юристът реакционер традиционалист, избягващ светлината на прожекторите, освен ще ръководи процеса за импийчмънт в Сената, който публично стартира през вчерашния ден, само че през идните месеци ще гласоподава с евентуално решителен избор по значими каузи във Върховния съд, в това число случая с Тръмп, който се бори да резервира в загадка данъчните си заявления.

В процеса в Сената за премахване на Тръмп по две обвинявания, повдигнати от Камарата на представителите, произлизащи от молбата му Украйна да проверява неговия политически противник Джо Байдън, ролята, която Робъртс ще играе, се чака да бъде най-вече церемониална.

Контролираната от републиканците горна камара на Конгреса дефинира разпоредбите, стоте сенатори ще извършват ролята на правосъдни заседатели, а Робъртс ще ръководи съвещанията в залата на Сената.

Когато процесът в Сената стартира всъщност във вторник, Робъртс ще би трябвало да съчетае отговорностите си по процеса за импийчмънт с " ежедневната си работа " във Върховния съд на отсрещната страна на улицата, тъкмо против Капитолия.

Съдът изслушва във вторник и сряда причини по делата, измежду които деликатно следен спор за религиозните права, засягащ общественото финансиране на възпитаници, посещаващи частни религиозни учебни заведения.

Предполага се, че чуването на причините ще завърши към обяд, давайки на Робъртс време да заеме мястото си в Сената за плануваното за 13,00 ч. съвещание на процеса.

След края на седмицата Върховният съд би трябвало да излезе в нормалната си зимна почивка, като идващите чувания са планувани за 24 февруари. Напълно допустимо е до тогава процесът за импийчмънт да е завършил.

Предвид обстоятелството, че републиканците на Тръмп държат 53 места в 100-членния Сенат и че е нужно болшинство от две трети, с цел да бъде приет за отговорен президента, той евентуално ще бъде оневинен и ще резервира поста си.

Ролята на съдията от Върховния съд като председателстващ процеса се свежда основно до това да поддържа процедурата. Възможно е обаче да бъде помолен да се произнесе дали избрани очевидци би трябвало да бъдат призовани да дадат показания. Ако болшинство в Сената не е според с негово решение, сенаторите могат да гласоподават да го отхвърлят.

Председателят на Върховния съд осъзнава отговорността си и се приготвя съответно, съобщи говорителката на съда Кейти Арбърг.
Председателстващ арбитър на процеса за импийчмънт на президента Бил Клинтън през 1999 година беше тогавашния ръководител на Върховния съд Уилям Ренкуист. В телевизионно изявление след процеса Ренкуист цитира имитация от оперета на Гилбърт и Съливан, с цел да изясни ролята си: " Не направих нищо изключително и го направих доста добре ".

Реалната власт, която има Робъртс, се крие в мраморните коридори на Върховния съд, надалеч от телевизионните камери. Деветчленният съд ще реши до края на юни дали финансовите заявления на Тръмп може да бъдат предадени на ръководени от демократите комисии в Конгреса и на прокурор от Ню Йорк.

Решенията на съда по тези каузи - за пълномощията на Конгреса и на локални прокурори да проверяват настоящ президент, ще основат прецеденти, които може да обиден освен Тръмп, само че и бъдещи президенти.

Юридически специалисти настояват, че Тръмп, който за разлика от предходните президенти отхвърли да показа данъчните си заявления, претендира за необятни права на президентската власт, които биха могли да наложат нови ограничавания на опцията на Конгреса да издава призовки, с които наложително да изисква информация за президента.

Като основен арбитър, считан за идеологическия център на Върховния съд, гласът на Робъртс може да се окаже решителен по това дело и по други значими каузи, които следва да бъдат решени.
Робъртс, 64-годишен реакционер, назначен от президента републиканец Джордж У. Буш, има известност във Вашингтон на традиционалист и мощен бранител на Върховния съд и федералните съдилища.

Служил е в администрацията на президента републиканец Роналд Рейгън, а след това Буш го назначава във федералния апелативен съд във Вашингтон през 2003 година, преди да го номинира за ръководител на Върховния съд две години по-късно.

По отношение на юридическата си философия Робъртс постоянно е считан за " инкременталист " - последовател на концепцията за постепенната смяна с дребни стъпки, който си дава сметка, че Върховният съд рискува легитимността си, в случай че на обществото се стори, че консервативното болшинство (5 против 4-има съдии) прекомерно нападателно тласка тълкуването на закона надясно.

Робъртс постоянно е дал своя вот в унисон с конервативните си сътрудници по въпроси като гей правата, абортите, религиозната независимост и правата, свързани с огнестрелните оръжия. През 2012 година се отклони и даде решаващия глас за потвърждаването на закона за наличните здравни грижи, прочут като Обамакеър - основното достижение на президента Барак Обама във вътрешната политика.

Миналия юни Робъртс още веднъж взе страната на либералите, когато Върховният съд отхвърли с 5 против 4 четири гласа опита на администрацията на Тръмп да добави въпрос за поданство при преброяването през 2020 година, избран от критиците като опит да се откажат имигрантите от присъединяване в постоянното (на всеки 10 години) броене на популацията.През 2018 година Робъртс влезе в конфликт с Тръмп, като направи извънредно изказване в отбрана на федералните съдии, откакто президентът разкритикува съдии, постановили решения против държавното управление му.

В годишното си новогодишно изказване на 31 декември Робъртс загатна за неразбирателствата си с Тръмп в предишното и още веднъж акцентира какъв брой е значимо съдиите да са самостоятелни.
" Трябва да размишляваме за нашия дълг да отсъждаме без боязън или користолюбие, решавайки всеки случай със примирение, честност и бързина ", написа Робъртс. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР