Председателят на Върховния съд на Полша нареди на преждевременно пенсионираните

...
Председателят на Върховния съд на Полша нареди на преждевременно пенсионираните
Коментари Харесай

Върховният съд на Полша нареди на съдиите да се върнат след решението на евросъда

Председателят на Върховния съд на Полша подреди на прибързано пенсионираните съдии да се върнат на работа, откакто Съдът на Европейския съюз постанови Полша неотложно да анулира правосъден закон, осведоми ДПА.

Всички съдии, които са принудени от закона да се пенсионират, им е подредено да се върнат на позициите си, разгласи Малгожата Герсдорф.

Говорителят на съда Михал Ласковски заяви, че няколко съдии са се върнали на работа още през днешния ден.

Европейската комисия се обърна към евросъда, защото счита, че новият закон, признат през април, е в нарушаване на главните полезности на Европейски Съюз. Брюксел и Варшава са в спор от 2015 година поради въведени от консервативното държавно управление на Полша правосъдни промени, които слагат съда под голямо политическо въздействие. Според една от измененията възрастта за пенсиониране на съдиите от Върховния съд е понижена от 70 на 65 година Тази мярка докара до преждевременното пенсиониране на повече от 23 съдии от началото на юли, в това число и Герсдорф.

Базираният в Люксембург европейски съд към момента би трябвало да вземе решение дали полската промяна е в нарушаване на разпоредбите на Европейски Съюз - развой, който може да отнеме седмици или месеци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР