Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) предложи на Прокурорската колегия

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) предложи на Прокурорската колегия
Коментари Харесай

Лозан Панов поиска проверка за натиск от прокурори над съда

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) предложи на Прокурорската гилдия да изрази мнение по писмото до Апелативния профилиран углавен съд, изпратено от четирима прокурори, в което се предлага дело на съда да не бъде предоставяно на проверяваща комисия от Върховен касационен съд.
 Инспекторатът на Висш съдебен съвет ще ревизира Лозан Панов поради Иванчева  Шефът на Върховен касационен съд Лозан Панов: Главният прокурор преследва критиците си и слага чадър над приятелите си
" За такова предложение освен липсва правно съображение. То съставлява неприемлив опит за институционално влияние върху съда, нарушение на конституционно открития баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба интервенция в правосъдната самостоятелност ", уточни Панов, представен от пресцентъра на Върховен касационен съд.

Той отбелязва, че задачата на писмото е опит да се осуети формирана по надлежния ред инспекция на АСНС. И добавя, че съгласно Висш съдебен съвет независимостта е съществена полезност на правосъдната власт, причина за върховенството на закона и гаранция за обективен развой, която би трябвало да се заслужи, отвоюва и охранява. По думите му това постанова произнасянето на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет по случая.

В края на ноември комисия от Върховен касационен съд изиска материалите по делото за изменение на мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, с цел да извърши инспекция и да откри дали има нарушавания в организацията на работата на съда по съответния проблем.

Четирима прокурори желаеха от съда да не дава материалите за инспекция, с цел да се обезпечи независимо решение на делото.

Писмото беше подписано от и.ф.административен началник на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административен началник на Апелативната спецпрокуратура Николай Найденов и двамата прокурори по делото Илиян Рангелов и Тихомир Стоев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР