Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предходният председател

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предходният председател
Коментари Харесай

Лозан Панов цъфна на политически митинг във Варшава

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, предходният ръководител на Съюза на съдиите в България (ССБ) Атанас Атанасов, Владислава Цариградска - ръководител на Контролния съвет на магистратската организация и арбитър Нели Куцкова, са взели участие в политически протест, извършен в събота в полската столица Варшава, написа "Правен свят ".

Поводът за командировката на четирима настоящи български съдии до Полша е недоволството на част от полските им сътрудници, свързани с демократични политически кръгове от правосъдната промяна, която ръководещата консервативна партия "Право и правдивост " се пробва да прокара през последните години.

Властите в Полша се стремят да лимитират политизирането на полските съдии, което включва освобождението от работа на навършили пенсионна възраст магистрати, част от които са били свързани с предходния комунистически режим. Именно в тяхна поддръжка до Варшава са се командировали карето от български съдии, което разгласява фотоси в обществените мрежи.

"През последните няколко години както в Полша, по този начин и в други държави-членки на Европейски Съюз, като Унгария и България, протичат процеси, подкопаващи главните устои на демократичната страна.

Стремежът на политически партии, осъществяващи законодателната и изпълнителната власт, да овладеят и правосъдната власт, като по този метод реализиран цялостен надзор върху ръководството на страната, води до несъгласие с водещите правила на Европейския съюз и прекратяване на главните права и свободи на жителите ", настояват в мнение на Управителния съвет на ССБ.

От организацията наподобява съжаляват, че у нас опитите за политически демонстрации на съдии и обвързваните с тях партийни кръгове по-скоро доведоха до отблъскването на елементарните жители, в сравнение с до мечтаната социална поддръжка.

От "полските фотографии " на Панов, Атанасов, Цариградска и Куцкова е видно, че най-малко трима от тях са със съдийските си тоги на политическия протест, което би могло да се пояснява и като нарушаване на наредбите на Кодекса за етично държание на българските магистрати.

"Магистратът не взе участие по какъвто и да е метод в партийно-политическа активност и не се намесва в политически или бизнес среди на въздействие ", гласи член 9.2 от Кодекса в частта му за Правилата за попречване на спор на ползи.

От ССБ не са прецизирали кой е поел разноските по пътуването на четворката съдии до Варшава, въпреки че предвид на високия размер на българските магистратски хонорари по отношение на междинната работна заплата у нас, пътуването им до Полша не е представлявало сериозен разход.

Що се отнася до ангажираността на българския "съдия №1 " с тегобите на полските съдии, то тя контрастира на цялостното неглижиране от страна на Лозан Панов на проблемите на съдиите в България.

Докато ръководителят на Върховен касационен съд и политизираната върхушка на ССБ политиканстват, ръководената точно от Панов Съдийска гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) продължава да бездейства по въпроса за контролиране на натовареността на магистратите и усъвършенстване правосъдната карта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР