Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отново нападна

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов отново нападна
Коментари Харесай

Лозан Панов пак атакува главния прокурор с недоказани твърдения

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов още веднъж атакува основния прокурор Сотир Цацаров, оповестява "Правен свят ".

На Международна конференция, проведена в София от Съюза на съдиите в България (ССБ), укриващият се от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) висш магистрат опита да оправдае инспекцията против себе си с обвинител №1. Панов насочи недоказани изказвания, че Цацаров "преследвал критиците и поставял чадър над приятелите си ".

"Критичните магистрати, отпред с ръководителя на Върховен касационен съд и други сътрудници и техните фамилии са подлагани на нечовечен медиен и институционален гнет, който прекатурва живота им с краката нагоре. КПКОНПИ приканва на разпит ръководителя на Върховен касационен съд, което отваря опцията всички административни ръководители да могат да бъдат привиквани, до момента в който административният орган има каузи в същия орган на правосъдната власт ", оплакал се Панов, представен от БНР. (Предварителна информация за събитието на ССБ е била подадена само към обслужващи ползите на съсловната организация медии.)

По всичко наподобява, Панов е пропуснал да изясни пред задграничните посетители, че повода за инспекцията на имуществото на фамилията му е само фактът, че като ръководител на Върховен касационен съд и член по право на Висшия правосъден съвет (ВСС), той отхвърли да подаде имуществена декларация пред Сметната палата за 2016 година

Заради това си нарушаване, последвало от безапелационен отвод на Панов да поправи грешката и въпреки всичко подаде декларация, въпреки и след открития период, по закон той бе санкциониран с 1000 лева, а Сметната палата бе длъжна да сезира и Националната организация за приходите (НАП). И защото сега има висящо дело на Панов против правоприемника на Сметната палата – КПКОНПИ, по което се желае анулация на наложената санкция, коментарът на ръководителя на Върховен касационен съд се явява и недодялан напън върху работата на Софийския областен съд, който към момента не е постановил своето решение.

Вместо да се позове на обстоятелствата и да отговори – за какво при започване на седмицата Панов се укри от Антикорупционната комисия, която го е призовала по надлежния ред, с цел да даде пояснение за произхода на над 100 000 лева недеклариран приход, ръководителят на Върховен касационен съд занимал авансово подбраната от ССБ публика с митингите против него и развинтените болтове на автомобила, ръководен от определения от него водач - съученик от детските години.

Председателят на Върховен касационен съд си разрешил да насочи и остри рецензии към Европейската комисия, поради позитивния отчет за България по Механизма за съдействие и инспекция. Коментарите на Панов съвсем изцяло съответстват с "опорните точки ", пуснати от проваления някогашен правосъден министър и неуспешен партиен водач Христо Иванов.

Арогантната офанзива на Панов против Цацаров не е казус, защото не за първи път, така наречен "съдия №1 " си разрешава да уронва престижа на прокуратурата и в частност на "обвинител №1 ", който пък по подигравка на ориста е измежду членовете на предходния Висш съдебен съвет избрали Панов за ръководител на Върховен касационен съд. Панов неведнъж е нападал Цацаров в изявленията, както и когато обиколи държавните институции, с цел да желае изваждането на прокуратурата от правосъдната власт.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР