Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов опроверга твърденията

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов опроверга твърденията
Коментари Харесай

Панов опроверга Магдалинчев: САЩ не са давали секретни данни за съдия Миталов

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов опроверга изказванията на представляващия Висшия правосъден съвет (ВСС) Боян Магдалинчев, че Съединени американски щати са дали секретни данни за съдията Андон Миталов, който при започване на февруари получи възбрана да влиза на американска територия поради ”сериозна корупция ”.
Върховен касационен съд популяризира позицията на Панов, че изнесеното от Магдалинчев не дава отговор на истината. Панов " изрично възразява против опитите на представляващия Висш съдебен съвет да манипулира публичното мнение и да сътвори погрешни внушения за съществуващи доказателства и смята за собствен професионален дълг да запознае българското общество с обстоятелствата ", гласи известието.

Припомняме, че съдията от спецсъда Андон Миталов стана първият българин, обществено глобен за корупция от Държавния департамент на Съединени американски щати през февруари. Същият магистрат освободи обвинявания в шпионаж Николай Малинов да отиде в Русия, където беше награден персонално от президента Владимир Путин

Магдалинчев сподели в изявление за " Свободна Европа ", че през март правосъдният съвет е получил писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от Съединени американски щати по случая със арбитър Андон Миталов. " Получихме писмо от Министерство на външните работи, то е с гриф " поверително ", заради което няма да оповестявам наличието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската гилдия Лозан Панов - това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент ", изяснява Магдалинчев. Той добави, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във Висш съдебен съвет, който преглежда настояването на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Лозан Панов обаче твърди, че " в така наречен писмо с гриф " поверително " от Министерство на външните работи единствено се обективира съществуването на извършената среща (на представители на външното министерство и американското посолство), само че не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет по отношение на изказванията за корупционно държание на арбитър Андон Миталов ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР