Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е поканил

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е поканил
Коментари Харесай

Панов кани Кирилов на демонстрация как се разпределят дела

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е поканил правосъдния министър Данаил Кирилов на проява по какъв начин се разпределят делата в съда. Поводът е изявление на Кирилов по време на полемика в министерството в понеделник. На нея се обсъждаха предложенията му за механизъм за следствие на " тримата огромни " в системата – основния прокурор прокурор и ръководителите на висшите съдилища. По време на дебатите Кирилов е изразил подозрение, че Панов може да въздейства върху инцидентното систематизиране на делата.

" По мотив на изразените от вас опасения по време на форума, че ръководителят на Върховен касационен съд може да въздейства при инцидентното систематизиране на делата в съда, защото той правил това деяние, ви поканвам в комфортно за вас време в Съдебната палата в гр. София да присъствате на целия развой по инцидентно систематизиране на дело във Върховен касационен съд. Припомням ви, че неведнъж по искане на страна или медии инцидентното систематизиране на каузи във Върховен касационен съд се е правило обществено и процесът е отразяван в това число с телевизионни репортажи и със фотоси ", написа в поканата на Панов.

Не е ясно дали Кирилов ще се отзове. Епизодът обаче е индикативен за връзките сред Панов и изпълнителната власт. Съдията неведнъж е подлагал на критика кабинета и основния прокурор обществено. В отговор получава нападки и инспекции.

Преди десетина дни Кирилов, дружно с депутати от правната комисия в Народното събрание, която оглавяваше до неотдавна, се ядоса на Панов, тъй като си разрешил да подлага на критика Народното събрание за неприятно законодателство.

Идеите на министъра за следствие на " тримата огромни " също провокираха напрежение. Кирилов твърди, че както основният прокурор, по този начин и ръководителите на съдилищата би трябвало да се проверяват по специфична процедура, като се оправдава с европейски рекомендации. Те обаче засягат единствено основния прокурор и за тях разнообразни институции упорстват от години. След представянето на измененията от Кирилов, Съветът на Европа излезе със особено известие, че нито една европейска институция не е желала сходно нещо, а неправителствени организации заподозряха, че се готви процедура за напън против съдиите. След създалото се напрежение Кирилов разгласи, че ще се откаже от една от поправките, само че продължава да упорства за обща процедура за " тримата огромни ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР