Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дръзна в

...
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дръзна в
Коментари Харесай

Лозан Панов се усъмни в професионалните качества на Гешев

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов дръзна в публично писмо да се усъмни в професионалните качества на единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев.
В писмото, публикувано от Върховен касационен съд Панов слага въпроса за нуждата от преценка на качеството на направените от претендента за основен прокурор обвинителни актове, а освен на размера на неговата активност в количествен аспект:
" Известно е също по този начин, че преценката за професионалната подготовка на магистратите се гради с изключение на на общи количествени, на първо място на качествените резултати , реализирани в практическата му активност. Те могат да бъдат преценени и коментирани единствено при съществуването на непосредствени усещания от съответната му работа като прокурор ", написа Лозан Панов.
Той показва, че отчетът на Комисията по атестирането и състезанията (КАК) при Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет по отношение на професионалните качества на кандидата е учреден върху документи и статистически данни за неговата активност като прокурор, като отразява размера на неговата активност единствено в количествен аспект, само че в него липсва каквато и да е информация за качествения аспект на осъществената от него работа:
" В отчета е систематизирано, че за 10-годишен интервал (от 2006 година до 19.07.2016 година, включително времето, когато е бил прокурор в СРП) претендентът е внесъл в съда 230 прокурорски актове, като по импортирани от него прокурорски актове са наказани общо 233 лица. В тези констатации липсва изясненост и конкретика по отношение на точния брой направени и импортирани в съда обвинителни актове, както и по отношение на броя и крайния резултат на окончателните правосъдни актове, сложени по импортирани от претендента обвинителни актове. Тази част на отчета не съдържа умишлен разбор и коментар на съответни прокурорски актове на претендента, заради което няма по какъв начин да се изведат обосновани заключения за качествената страна на активността му ", написа още Панов в позицията си.
Припомняме, че Иван Гешев мина безпроблемно и двете комисии, които трябваше да преценяват професионалните и нравствени качества на единствения претендент за поста основен прокурор. Комисията по атестиране и състезания (КАК) към Прокурорската гилдия, както и на Етичната комисия за професионални и нравствени качества на претендента изготви два отчета. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР