Председателят на Върховния касационен съд най-вероятно ще бъде издигнат за

...
Председателят на Върховния касационен съд най-вероятно ще бъде издигнат за
Коментари Харесай

Лозан Панов се кандидатира за президент, ДБ го подкрепя?

Председателят на Върховния касационен съд най-вероятно ще бъде повдигнат за президент от предприемчив комитет в идващите няколко дни и ще бъде подсилен в следствие от “Демократична България “. Това оповестява от няколко свои източника. Иницитивата за издигане на кандидатурата на арбитър Панов идва от “Правосъдие за всеки “.

Членове на " Демократична България " няма да влизат в Инициативния комитет, нито там ще има хора от други партии. Мандатът на Панов като ръководител на Върховен касационен съд завършва на 10 февруари. За да взе участие в изборите, той би трябвало да подаде оставка пред Висшия правосъден съвет още другата седмица. Рискът е дали Висш съдебен съвет ще одобри оставката в точния момент, с цел да може той да се записва в ЦИК.
 Лозан Панов за Румен Радев: Преди да вдигне юмрука, не съм го чул да приказва за правосъдната промяна Лозан Панов за Румен Радев: Преди да вдигне юмрука, не съм го чул да приказва за правосъдната промяна
Не съм уверен, че съм атрактивен за която и да е политическа групировка. Това съобщи отиващият си от поста ръководител на Върховния касаци...

Първата среща на комитета за издигането на кандидатурата на ръководителя на Върховен касационен съд ще бъде в събота. Регистрацията на Инициативния комитет би трябвало да се случи до 4 октомври, а Висш съдебен съвет би трябвало да освободи най-късно до 11 октомври. Крайният период за регистрацията на претендента изтича на 12-ти. През последните седем години Панов бе измежду главните критици на статуквото в правосъдната власт в лицето на ръководещите и основния прокурор.

В изявление преди седмица арбитър Панов отхвърли слуховете, че може да бъде повдигнат за кандидат-президент от " Демократична България ", само че не беше изключително безапелационен. " С метода, по който се показвам, с особеното мнение, което не отстъпвам, не съм уверен, че за която и да е политическа групировка съм атрактивен ", съобщи Панов. Тогава той остро подлага на критика настоящия президент Румен Радев за първичната му бездейност по тематиката за правосъдната промяна. " Всъщност аз говорех тогава, когато цялата инфраструктура беше в ръцете на едни ръководещи. Тогава всички мълчаха. Сега нямам доверие, че ще пристигна новият избавител. Това към този момент се е случвало неведнъж ", сподели Панов.

Съдията напомни, че около абсурда ЦУМ-гейт президентът е споделил, че крамолите във Висш съдебен съвет не са дневният ред на България. След като предишното лято прокуратурата нахлу в президентството, Радев стана един от главните съперници на Гешев. Президентът прикани мафията да бъде изхвърлена от изпълнителната власт и прокуратурата. " Трябва да кажем и няколко думи за споделената роля на президентството. Спомняте ли си " ЦУМ-гейт "? Тогава имаше цялостни учредения да се търси отговорност на господин Цацаров като основен прокурор. Тогава той сподели: Крамолите във Висшия правосъден съвет не са дневния ред на България. Всъщност, години по-късно се оказа, че дневният ред на Висш съдебен съвет стана и дневен ред на страната с избора на основния прокурор. Не имам вяра в месиите, тъй като преди да вдигнеш юмрука, не съм чул той да е имал някакво изказване, което да е ориентирано към господин Цацаров ", сподели Панов пред бТВ.

Той изясни, че ролята на президента не е да гледа в профил. “ Всъщност, президентът изживя своя парламентарен катарзис, когато преторианската армия на Гешев почука на неговата врата и влезе в президентството. И още нещо – бяха се провели диспути за смяна на конституцията, диспути за пълномощията на основния прокурор. Докъде стигнаха те? В момента нищо не се е трансформирало ", съобщи Панов. На въпрос дали изборът на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор е повлиян от политиците, Панов дава отговор: " По-скоро считам, че ръководещите мислят за правосъдната система тогава, когато отидат в съпротива. Тогава на тях им би трябвало самостоятелна правосъдна система ".
 Лозан Панов: Не очаквайте да посоча своя правоприемник, както го направи Цацаров за Гешев Лозан Панов: Не очаквайте да посоча своя правоприемник, както го направи Цацаров за Гешев
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да бъде претендентът за президент на „ Демократична България “ на из...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР