Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу ...

Лозан Панов съди КПКОНПИ.


Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) заради декларация, която не е подал в Сметната палата.

До делото се стига, защото Панов не е подал своята декларация пред Сметната палата през 2016 година. Още тогава в писмено становище Панов се позова на новите промени в Закона за съдебната власт, които задължиха магистратите да подават декларациите си по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Затова и Съветът получи разширени правомощия, защото се грижи за интегритета на магистратите. От одитната институция обаче обявиха, че чакат декларация от него в качеството му на член на ВСС. Така се стигна и до глоба от 1000 лева. Глоба получи и главният прокурор Сотир Цацаров, който подаде имуществена декларация в Сметната палата, но закъсня да го направи пред Инспектората на ВСС със същите мотиви. Инспекторатът санкционира с най-ниския размер на глобата – 300 лева главния прокурор. Той я плати, но не я обжалва.

Днес Лозан Панов се защитаваше лично, въпреки че възраженията срещу наказателното постановление бяха написани от адвокат Александър Кашъмов. В тях Панов и Кашъмов атакуват изискването за двойно подаване на декларация, цитират се разнопосочни указания на сайта на ВСС и на Сметната палата и се твърди, че Сметната палата е интерпретирала превратно въпроса на кого дължат публичност тримата първи в съдебната система. В залата Панов се оплака, че е ударено по репутацията му, което е и удар върху авторитета на съдебната система, предаде БНР.

Съдът ще се произнесе вероятно след съдебната ваканция с едно решение, което със сигурност няма да бъде прието еднозначно, включително и заради нееднозначното приемане на фигурата на Лозан Панов като председател на Върховния касационен съд, и като гражданска позиция.

Междувременно възникна друг казус – Лозан Панов обжалва решение на Сметната палата, която до февруари тази година се занимаваше също с интегритета на магистратите, но със създаването на новия антикорупционен орган част от Съдебната палата влезе в тази институция и днес претенциите на Лозан Панов бяха по отношение на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Източник: novini.bg