Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело срещу
Коментари Харесай

Лозан Панов съди КПКОНПИ

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов с дело против Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) поради декларация, която не е подал в Сметната палата.

До делото се стига, тъй като Панов не е подал своята декларация пред Сметната палата през 2016 година. Още тогава в документално мнение Панов се базира на новите промени в Закона за правосъдната власт, които задължиха магистратите да подават декларациите си по Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности пред Инспектората на Висшия правосъден съвет. Затова и Съветът получи разширени пълномощия, тъй като се грижи за интегритета на магистратите. От одитната институция обаче оповестиха, че чакат декларация от него в качеството му на член на Висш съдебен съвет. Така се стигна и до санкция от 1000 лв.. Глоба получи и основният прокурор Сотир Цацаров, който подаде имуществена декларация в Сметната палата, само че закъсня да го направи пред Инспектората на Висш съдебен съвет със същите претекстове. Инспекторатът глоби с най-ниския размер на санкцията – 300 лв. основния прокурор. Той я заплати, само че не я апелира.

Днес Лозан Панов се защитаваше персонално, макар че възраженията против наказателното разпореждане бяха написани от юрист Александър Кашъмов. В тях Панов и Кашъмов нападат условието за двойно подаване на декларация, цитират се разнопосочни инструкции на уеб страницата на Висш съдебен съвет и на Сметната палата и се твърди, че Сметната палата е интерпретирала превратно въпроса на кого дължат гласност тримата първи в правосъдната система. В залата Панов се оплака, че е ударено по репутацията му, което е и удар върху престижа на правосъдната система, съобщи БНР.

Съдът ще се произнесе евентуално след правосъдната почивка с едно решение, което сигурно няма да бъде признато еднопосочно, в това число и поради нееднозначното приемане на фигурата на Лозан Панов като ръководител на Върховния касационен съд, и като гражданска позиция.

Междувременно породи различен проблем – Лозан Панов апелира решение на Сметната палата, която до февруари тази година се занимаваше също с интегритета на магистратите, само че със основаването на новия антикорупционен орган част от Съдебната палата влезе в тази институция и през днешния ден претенциите на Лозан Панов бяха във връзка с ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР