Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от главния

...
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от главния
Коментари Харесай

Лозан Панов поиска доказателства за прокурорските качества на Гешев

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов изиска от основния прокурор Сотир Цацаров да даде информация за качеството на обвинителните актове, направени от единствения номиниран за началник на държавното обвиняване през идващите 7 години Иван Гешев, оповестиха от Върховен касационен съд. В писмото си Панов показва, че „ за справедлива преценка на професионалните и настоятелен качества на претендента за длъжността основен прокурор следва да се образуват непосредствени усещания от равнището на правните му знания, умения и персонални качества, проявени при осъществяване на функционалностите му ".

Председателят на Върховен касационен съд акцентира, че за задачата е належащо да се даде информация за точния брой импортирани в съда обвинителни актове, направени от Гешев, докато е прокурор в Софийската градска прокуратура. " Фактът, че тогава е заемал длъжността прокурор в СГП, допуска, че импортираните от него обвинителни актове са по каузи с по-висока трудност ", аргументира се Панов. Той прибавя още, че е от значимо значение за обществото да бъде осведомено с конкретно направени от кандидата обвинителни актове за интервала, в който е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура.

Панов също по този начин отбелязва, че в случай че в този интервал Иван Гешев е " изготвял обвинителни актове по към този момент завършили към сегашния миг наказателни производства, въз основа на които да е било формирано правосъдно произвеждане, преписи от тях следва да бъдат показани за създаване на непосредствени усещания за високите професионални качества на претендента ". " Най-достоверна база за заключения по отношение на правната подготвеност на претендента са окончателните резултати от правосъдното разглеждане на делата, формирани по импортирани от него обвинителни актове, заради което следва да се даде информация за номерата на съответните правосъдни каузи и резултатите от инстанционния надзор по дефинитивно завършилите наказателни производства “, безапелационен е ръководителят на Върховен касационен съд.

Панов желае спомагателна информация и във връзка с данните в отчета на КАК, съгласно които от 2006 до 2016 година Гешев е внесъл в съда 230 прокурорски акта, като по тях са наказани общо 233 лица. " Тази част на отчета не съдържа умишлен разбор и коментар на съответни прокурорски актове на претендента, заради което няма по какъв начин да се изведат обосновани заключения за качествената страна на активността му ", разяснява Лозан Панов.

В отговор зам. главният прокурор Иван Гешев съобщи, че шефът на Върховен касационен съд има фиксация върху длъжността " основен прокурор ". " Един стеснен съдебно-политически кръг е закрепен в основния прокурор - който и да е претендентът за този пост и по всяко време това - и преди, и в този момент ", съобщи Гешев пред публицисти.  " Не се тормозя от работата си. Оценката за работата на един прокурор я дава съдът. След като имам 233 наказани лица по мои обвинителни актове, значи, съдът ми е дал отлична оценка ", заключи той.

ТАЙНА

Част от информацията, която Лозан Панов желае от основния прокурор по отношение на работата на Иван Гешев, към този момент е била изискана от " Капитал ". Медията е направила питане по Закона за достъп до социална информация до Софийската градска прокуратура да даде номерата на делата в Софийския градски съд, формирани по импортирани от прокурора Гешев обвинителни актове и по оферти за подписване на съглашения. Оттам обаче сбито дали отговор, че  " СГП не разполага с желаната информация ". От отчета на КАК обаче е видно, че СГП, както и районната разполагат с данните за делата, формирани по актове на Гешев. " Или прокуратурата има информация, само че не я дава, или е дала случайна информация на Висш съдебен съвет ", разяснява адвокат Александър Кашъмов от Програмата " Достъп до информация ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР