Председателят на Върховния административен съд подкрепи идеята на правосъдния министър

...
Председателят на Върховния административен съд подкрепи идеята на правосъдния министър
Коментари Харесай

Президентът се срещна с председателя на ВАС

Председателят на Върховния административен съд поддържа концепцията на правосъдния министър да се сътвори опция за краткотрайно премахване от служба на всеки един от тримата огромни в правосъдната власт по време на следствия и дисциплинарни производства. Днес Георги Чолаков се срещна с президента в границите на консултациите за критериите за избор на нов основен прокурор.

Държавният глава и ръководителят на Върховния административен съд са разискали предложенията на Данаил Кирилов за основаване на ясни правила за търсене на отговорност и отчетност на основния прокурор и ръководителите на висши съдилища. Георги Чолаков е показал, че законът би трябвало да планува опция за краткотрайно премахване от служба.
Георги Чолаков, ръководител на Върховен административен съд: Подкрепям това, тъй като фактически в случай че се повдигне обвиняване против един от тримата огромни, той не може да остане да извършва функционалностите си, а следва да бъде отхвърлен краткотрайно до привършване на производството, само че това сега не е уредено.
На срещата е разисквана и процедурата за избор на нов основен прокурор. Президентът е отбелязал, че кандидатурите би трябвало да са добре аргументирани и да дават отговор прецизно на законовите условия. Според Румен Радев обществото чака ясни измерители в използването на критериите за самостоятелност на претендентите. Георги Чолаков счита, че е най-добре вътрешен за прокуратурата човек да бъде определен за правоприемник на Сотир Цацаров.
Георги Чолаков, ръководител на Върховен административен съд: Все отново, когато е човек, който е настоящ прокурор, той е наясно с проблемите и по-бързо може да стартира да работи. Както беше при мен. Мен ми беше по-лесно да стартира да работя като ръководител, тъй като знаех всички проблеми във Върховния административен съд.
Чолаков е уверен, че изборът на нов основен прокурор ще бъде професионален, а не политически.

Утре президентът ще се срещне с представляващия Висшия правосъден съвет Боян Магдалинчев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР