Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков номинира Милка Панчева,

...
Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков номинира Милка Панчева,
Коментари Харесай

Съдиийката, която отказа екооценка за Пирин, номинирана за зам.-председател на ВАС

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков номинира Милка Панчева, а кандидатурата ще бъде разисквана на Общо заседание идната сряда

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Казусът " Ситнилски " завършва по този начин, както и стартира - скандално

Обратно на практиката си, Върховен административен съд одобри, че наследниците на някогашния зам. основен прокурор нямат интерес да жалят уволнението му от Висш съдебен съвет
12 ное 2017
Как Върховен административен съд реши да сътвори третата си гилдия (стенограма)

Шепа съдии се опълчват на ръководителя си
27 окт 2015
Липса на " безпристрастност " в състезанието за съдии във Върховен административен съд

Ръководството на съда се пробва да наложи близки до него претенденти
16 фев 2015
Върховен административен съд: Системните отводи на съдия-кредитополучател по каузи на банката не са нарушаване

Магистратът се отвел от близо 100 каузи на банката за една година
28 юли 2014 Милка Панчева е номинацията на ръководителя на Върховния административен съд Георги Чолаков за зам.-председател на съда на мястото на определената за член на Конституционния съд Надежда Джелепова. Това стана ясно през днешния ден следобяд от информацията, разпратена по електронната поща на мейлите на съдиите от Върховен административен съд от името на Чолаков.

В момента Милка Панчева е ръководител на шесто поделение на Върховен административен съд, което се занимава с изключение на всичко друго и с делата по решения на Висшия правосъден съвет, в това число и с решенията по дисциплинарните каузи. Името на арбитър Панчева може да се срещне в състава на най-нашумелите дисциплинарни производства на магистрати - било в тричленния или петчленния състав. За решенията, постановени с нейно присъединяване, може да се каже, че постоянно дават отговор на условията на статуквото.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. По закон кандидатурата за зам.-председател би трябвало да бъде разисквана на Общо заседание на съда, въпреки че мнението на съдиите е единствено за сведение. Общото заседание е планувано за идната сряда, научи " Капитал ".

Освен Надежда Джелепова заместник-председателят на Върховния касационен съд Павлина Панова също се закле във вторник като част от новото попълнение на Конституционния съд. Сутринта Висш съдебен съвет с рядко единогласие гласоподава арбитър Галина Захарова да заеме мястото на Панова като зам.председател на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия.

Делата

Панчева взе участие в един от съставите, който удостовери скандалната процедура, по която бе уволнен дисциплинарно членът на предходния Висш съдебен съвет Камен Ситнилски с нормално болшинство макар конституционното условие за квалифицирано болшинство.

Панчева председателстваше и петчленния правосъден състав, който през 2017 година оневини изцяло арбитър Ивайло Родопски в дисциплинарното произвеждане против него, инициирано поредно от двама някогашни министри на правораздаването – Христо Иванов и Екатерина Захариева, поради дейностите му по делото за банкрута на ТВ7, с присъединяване на скандалния синдик Панайот Велков.

Панчева председателстваше състава, който удостовери освобождението от правосъдната система на следователя Петьо Петров, прочут като Петьо Еврото, с което бе прекъснато дисциплинарното произвеждане против него. Председателстван от нея състав отхвърли жалбата на Нели Куцкова против нестимулирания отвод на Висш съдебен съвет да я назначи за ръководител на Софийския апелативен съд.

Тя беше ръководител и докладчик на тричленния състав, който през м.г. удостовери отнемането на позволява до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за надзор върху СРС Георги Гатев . Това стана при цялостно занемаряване на доказателствата по делото, без в претекстовете да се разяснява, че Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) даже не показа протокол от вземането на решението, камо ли други документи и данни. Това решение към този момент е предмет на дело в Съда по правата на индивида в Страсбург.

Милка Панчева беше ръководител и на състава, който през 2014 година отхвърли да изиска от Конституционен съд пояснение дали магистратите на управителни постове имат право на повече от два мандата, само че в различен орган на правораздаването. Делото беше във връзка назначението на арбитър Ванухи Аракелян , изкарала два мандата като ръководител на Окръжен съд - Варна, за ръководител на Апелативен съд - Варна. По това дело докладчикът Александър Еленков остана на изключително мнение.

През август м.г. тричленен състав на Върховен административен съд с ръководител Милка Панчева взе решение, че няма потребност от екологична оценка на плана за актуализацията на Плана за ръководството на Национален парк " Пирин " . За това решение гласоподаваха Панчева и Димана Йосифова, а третият член на състава - арбитър Тодор Тодоров, остана на изключително мнение.

Преди пенсия

Съдии от Върховен административен съд разясняват, че назначението на Панчева е по-скоро краткотрайно решение, доколкото при започване на 2020 година тя ще навърши 65 години и ще би трябвало да се пенсионира. Известно е, че тя е близка до члена на Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев, който допреди една година беше зам.-председател на Върховен административен съд, преди да бъде определен в съвета. Според една догадка по този метод Чолаков по-скоро отбива напън за други кандидатури за зам.-председател на овакантения пост.

Само допреди седмица за това място се спрягаха имената на Марио Димитров, Любомир Гайдов и Ваня Анчева.

Галина Захарова - безспорна кандидатура

Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет гласоподава през днешния ден единомислещо избора на арбитър Галина Захарова за зам.-председател на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия на съда. Подкрепата, която получи Захарова както по време на пленума на Върховен касационен съд, по този начин и от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, няма еквивалент напоследък, изключително като се има поради, че тя е препоръчана от ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов, който през последните месеци постоянно бива неодобрен.

Захарова има над 30 години съдийски стаж, била е поредно зам.-председател на Пети областен съд в столицата, на Софийския градски съд и на Софийския апелативен съд, а от 2013 година е арбитър във Върховен касационен съд. Професионализмът й като углавен арбитър е високо скъп от сътрудниците й. Беше определена за член на Висш съдебен съвет от 2007 до 2011 година Напусна, дружно с колежката си Капка Костова в символ на митинг поради безпринципната кадрова политика на съвета, непрозрачното назначение на фамилната другарка на Цветан Цветанов - Владимира Янева, за ръководител на Софийски градски съд, вместо потвърден експерт като Величка Цанова, което се случи след абсурда " Красьо Черния ".

На втори ноември пленумът на Върховен касационен съд я поддържа с голямо болшинство, единствено с един глас срещу. Във Висш съдебен съвет през днешния ден членовете на съвета обявиха, че тя е извънреден експерт и заслужава цялостна поддръжка.

Ако желаете да получавате правния бюлетин на мейла си, направете безвъзмезден абонамент тук:

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР