Председателят на УС на Регионална занаятчийска камара – Пловдив –

...
Председателят на УС на Регионална занаятчийска камара – Пловдив –
Коментари Харесай

РЗК – Пловдив награди заместник-кмета Пламен Панов


Председателят на УС на Регионална занаятчийска камара – Пловдив – Тони Симидчиева, ваятелката на керамиката Тони Пранджева, занаятчия – майстор и член на УС и Албена Халачева – помощник в Камарата, посетиха през днешния ден заместник-кмета Пламен Панов в кабинета му в Дома на културата. По време на изненадващата си аудиенция, трите дами му връчиха признателен плакет на РЗК, направен от майстора-дърворезбар от Сопот Евгени Димов и картина – керамична икона, дело на Тони Пранджева.

„ С нашето посещаване РЗК- Пловдив декларира дълбоката си признателност към община Пловдив, отдел „ Култура, археология и културно завещание “  и персонално към заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов за отличната взаимна работа, безрезервна поддръжка, осъществените взаимно многочислени начинания, другарството и триумфите през миналите четири години “, сподели Тони Симидчиева.

Сред тях е обичания на пловдивчани и посетители на града, годишен „ Панаир на занаятите “ – пролетно и есенно издание, който непрестанно се надгражда и развива. Отличната взаимна работа на „ Улицата на занаятите “ в Стария град, ситуирана на мястото на тогавашна чаршия. Трите къщи на ул. „ Стръмна “ са преобразени в работилници и ателиета, където майсторите коват желязо, вършат национални музикални принадлежности, месят и пекат самун, рисуват на стъкло, вършат шевици, нетъкан текстил и плъсти, тъкат на стан или създават кукли и керамични произведения. Посетителите имат опция да закупят неповторим по рода си сувенир или сами да вземат участие в направата му.

Особена горделивост и задоволство за членовете на РЗК  е плана „ Занаятчийско учебно заведение за деца в Старинен Пловдив “ на отдел „ Култура, археология и културно завещание “ на община Пловдив в партньорство с РЗК, финансиран от Министерство на културата. В продължение на една година, знанията и уменията бяха преподавани на децата от 20 майстори занаятчии, притежаващи майсторски свидетелства, издадени от РЗК в Пловдив.

Реализирани бяха и голям брой благотворителни изложения в поддръжка на построяването на нова Детска клиника, кръгли маси, браншови конференции, занаятчийски изложения и още доста други.

Община Пловдив е сътрудник на Камарата за осъществяване и на плана „ Занаятите – завещание и бъдеще “, с финансово подкрепяне от НФК, който се извършва в границите на 12 месеца на територията на общините Пловдив, Карлово, Сопот и Родопи, само че дейностите планувани в него, надвишават границите на административна област Пловдив.

В РЗК – Пловдив членуват над 1744 занаятчии и 394 занаятчийски предприятия, които обгръщат 129 занаята, както и над 120 майстора от националните художествени занаяти, които са живите монументи на културата в Пловдив.

Заместник-кметът Пламен Панов одобри с доста неспокойствие благодарствения плакет и иконата и съобщи, че и в бъдеще ще поддържа с цялото си сърце самодейностите на РЗК – Пловдив, тъй като пловдивската камара е най-хубавата в България и тъй като занаятчиите са същински и скъпи пазители на паметта, традициите и достоверната просвета, а основаното другарство е вечно.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР