Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура“ инж. Светослав

...
Председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура“ инж. Светослав
Коментари Харесай

Път от чисто злато: Строят 14,5 км от ГКПП „Калотина“ до Драгоман за 137,5 милиона лева

Председателят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов подписа контракта за планиране и строителство на 14,5 км от път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път, в сектора от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ до пътния възел при Драгоман (от км 1+000 до км 15+500), оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ).

Изпълнител на правата ще е „ СТРАБАГ БПА “ ДЗЗД, с участници: „ Щрабаг “ ЕАД, „ Страбаг Сп. з.о.о., Полша “ и „ Битумина ГмбХ-България “ ЕООД.

Стойността на контракта е 137 491 883.28 лева без Данък добавена стойност. Част от средствата за финансиране са обезпечени по Механизма за свързване на Европа на Европейски Съюз, а останалите са от републиканския бюджет.

Отсечката ще бъде с по две ленти за придвижване в посока и лента за спешно прекъсване. При км 12+520 ще бъде построен вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат издигнати 10 огромни уреди, две от които са при пътните възли „ Калотина “ и „ Драгоман “. Срокът за осъществяване на публичната поръчка е 852 календарни дни, от които 122 дни са за разработване на техническия план.

Предстои подписването и на контракта за построяването на още 17 км от път I-8 - сред Драгоман и Сливница. Този сектор ще се извършва от „ ГБС Инфраструктурно строителство “ АД.

Път І-8 е част от главната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е по направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута и е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина ” – София обезпечава връзка към трансевропейски кулоар „ Ориент/Източно Средиземноморски ”.

Модернизацията на пътния сектор ще усъвършенства трансграничната връзка сред България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С построяването на правата ще се понижи времето за пътешестване и ще се обезпечат комфортни и безвредни условия за придвижване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР