Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер откри заседанието днес с

...
Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер откри заседанието днес с
Коментари Харесай

Унгарският парламент с приветствие към България, Валери Симеонов лично поздравен от Орбан

Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер откри съвещанието през днешния ден с приветствено слово във връзка Деня на българо-унгарската дружба 19 октомври.

Денят на Св. Иван Рилски Чудотворец е и ден на българо-унгарската дружба, одобрен с решение на парламентите на България и Унгария. Това е единствения ден за другарство с друга страна, одобрен от българското Народното събрание. В основата на това решение застанаха през 2016 година водачът на НФСБ Валери Симеонов и народните представители на патриотичната партия.

Днес, зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов бе посрещнат в Будапеща пред българския Културен дом от българският покровител в унгарския парламент – депутатът Симеон Варга, ръководителят на българското самоуправление в Унгария доктор Данчо Мусев и ръководителят на Дружеството на българите в Унгария Димитър Танев. Те срещнаха Валери Симеонов с дейностите по разширението на Културния дом, осъществени със средства на унгарската и българската страна.



След това бе отслужена тържествена света литургия в българската черква „ Св.св. Кирил и Методий “.

По-късно в двора на църквата бе открит монумент на митрополит Борис Неврокопски, провел първото църковно настоятелство в Будапеща и положил началото на градежа на българския храм. На откриването на паметника дружно с Валери Симеонов бяха и държавните секретари на Унгария Миклош Шолтес и Тамаш Менцер.

Зам.-председателят на унгарския парламент Иштван Якаб даде обяд в чест на своя сътрудник Валери Симеонов. Веднага по-късно Симеонов бе поканен в пленарната зала, на съвещание на унгарския парламент, където бе поздравен персонално от министър-председателя на Унгария Виктор Орбан.

На съвещанието тирада на български език във връзка Деня на българо-унгарската дружба 19 октомври изнесе Симеон Варга, народен представител от българското национално малцинство в Унгария.

Приветствие към гостите от България сервира и държавният секретар Миклош Шолтес, който посочи приноса на Валери Симеонов за отбелязването на Деня на българо-унгарската дружба, построяването на българския Културен център и даване на терените, принадлежащи към Българската православна черква на българската общественост.

Веднага по-късно в Националния музей на Унгария българският външен министър Екатерина Захариева награди управлението на българската общественост – Симеон Варга, Димитър Танев, доктор Данчо Мусев и дългогодишният учител Светла Кьосева с най-високото отличие на Министерство на външните работи на България „ златен почетен знак “. Валери Симеонов ги поздрави и акцентира: „ Днешният ден е празник за българите в Унгария и за българо-унгарските връзки “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР