Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията

...
Председателят на ЦИК Стефка Стоева обяви пред членовете на комисията
Коментари Харесай

Председателят на ЦИК подава оставка

 Председателят на ЦИК Стефка Стоева разгласи пред членовете на комисията решението си, че подава оставка по персонални аргументи, заяви БНР.

Оставката ще се подава в Народното събрание, с цел да бъде гласувана идната седмица. Преди това обаче Стоева възрази против импортирана смяна в изборния кодекс, която да трансферира напълно отговорността за придобиването на машините за гласоподаване на Комисията.

Стоева продължава да счита, че закупуването на машини би трябвало да се извърши от страната.

В последните седмици породи напрежение сред Централната изборна комисия и вицепремиера Томислав Дончев по въпроса за машинното гласоподаване. Онзи ден от ЦИК осведомиха, че при тях, посредством сдружението " Информационно обслужване ", са били препратени предложения за машини, постъпили предишния месец в Министерски съвет. Документите са на британски език.

Според ръководителя на ЦИК Стефка Стоева всички тези въпроси би трябвало да бъдат разисквани с държавното управление, като страната би трябвало да купи, а не да наема машини за гласоподаване.

" Винаги съм смятала и съм го повтаряла, че страната е тази, която би трябвало да закупи машините. Това е съществено дело, виновен въпрос, става дума освен за закупуване, само че и за логистиката, съхранението не е еднократен акт. Считам, че би трябвало да споделят органите на законодателната и изпълнителната власт с ЦИК, тъй като не е единствено наше дело, “ съобщи тогава Стоева, представена от БНР.

Остро изявление по казуса направи заместник-председателят на ЦИК Севинч Солакова. Тя акцентира, че комисията е водещ орган по организацията на идните парламентарни избори, само че, съгласно нея, е подценена от изпълнителната и законодателната власт.

" Интересно по какъв начин по този начин заместител министър-председателят има среща с правна комисия в Народното събрание по отношение на изменение в Изборния кодекс без да е належащо, даже да бъде осведомена Централната изборна комисия без коментар. Интересно, отново споделям, по какъв начин се разпорежда на частно сдружение с държавно присъединяване осъществяването на интернационално пазарно изследване на производиетли на машинно гласоподаване и цени без да се осведоми ЦИК “, сподели Севинч Солакова в днешната полемика по тематиката за машинния избор и организацията му. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР