Председателят на Централната банка на Украйна - Якив Смолий -

...
Председателят на Централната банка на Украйна - Якив Смолий -
Коментари Харесай

Обезглавиха Националната банка на Украйна

Председателят на Централната банка на Украйна - Якив Смолий - подаде оставка с претекст, че е обект на "системен политически напън ", който нее му разрешава да си прави работата. Оттеглянето на Смолий е сериозен удар върху доверието в президента-реформатор Володимир Зеленски и може да заплаши ориста на контрактувания наскоро с МВФ избавителен заем за страната в размер на 5 милиарда щ. $,, който е изключително нужен за борещата се с следствията от ковид украинска стопанска система.

В пост в "Туитър " Смолий написа, че оставката му "трябва да е предизвестие против опитите за подкопаване на институционалната самостоятелност на централната банка ". Предшественичката му Валериа Гонтарева пък дефинира отдръпването на Смолий като "катастрофа ", тъй като Националната банка на Украйна (НБУ) "е последната цитадела на промените в страната ".

В взаимно изказване в "Туитър " след известието за оставката на Смолий посланиците на сътрудниците на Украйна от Г-7 в Киев предизвестиха президента Зеленски, че "пренебрегването на тази сериозна институция ще е огромна стъпка и ще подкопае доверието в него и в поддръжката за промените в страната ".

Също в "Туитър " Тимъти Аш от "Блу Бей асет мениджмънт " уточни, че "НБУ е институцията, която се употребява с най-голямо доверие измежду задграничните институционални вложители " и че оставката на председатея й е "ужасна вест за Украйна ". Според Аш "бъдешето на програмата на МВФ е под въпрос " и "от витално значимо значение ще е кой ще наследи Смолий ".

Зеленски пристигна на власт през април 2019-а с заричане да пребори корупцията и да модернизира украинското стопанство. През март тази година обаче той освободи премиера и приключилия в Съединени американски щати министър на стопанската система, както и основния прокурор модернизатор, с което разсъни съществени съмнания дали в действителност желае да изчиста страната.

Националната банка на Украйна е една от най-авторитетните държавни институции на страната, която се употребява с високо доверие измежду западните донори на Киев поради триумфите си в преодоляването на инфлацията и стабилизирането на стопанската система откакто Русия анексира през 2014-а. Под нейното управление се организира и прочистването на зле функциониращата и корумпирана украинска банкова система, завършило със закриването на ред банки. Най-големият украински заемодател "Приват банк " пък беше национализиран откакто регулаторите откриха голяма дупка в салдото му. Заради систематичното му значение той беше рекапитализиран с пари на данъкоплатците в размер на 7% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Предишните притежатели на банката - могъщият олигарх и последовател на президента Зеленски - Игор Коломойски - и няколко негови близки другари, подеха акция против национализацията и я нападнаха по правосъден ред като противозаконна.

През декември 2019-а Нов български университет разгласи публично, че е под непрестанен напън и закани. А госпожа Гонтарева твърди, че тези офанзиви са почнали след президентските избори през предходната година и са се засилили след утвърждението на кредитния транш от МВФ. Гонтарева прибавя, че "Зеленски и екипът му доста от дълго време желаят тази оставка (бел. ред. - на Смолий) ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР