Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Георги Гълъбов ще

...
Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Георги Гълъбов ще
Коментари Харесай

Студентският съвет иска две оставки в СУ заради гафовете с настаняването в общежитията

Председателят на Студентския съвет на Софийския университет Георги Гълъбов ще изиска две оставки поради сериозните проблеми при наставянето в студентските общежития на Алма матер: на шефа на отделение " Социално-битово обслужване " (ПСБО) инж. Росен Костов и на основния контрольор в поделението Евелина Ликова , научи OFFNews.

Очаква се въпросът да бъде прегледан на съвещанието на Академичния съвет на следващия ден.

Тази година до персоналните данни на кандидатстващите студенти бяха позволени хора, които по устав нямат право на това - в Комисията по настаняване бяха включени админи от СУ в прорез с изискването нейните членове да са единствено студенти, назначени след конкурс и лимитирани от мандат.

Информацията кой студент в кой блок и коя стая е настанен беше оповестена свободно в интернет, след което описът с тези данни беше разпечатан и залепен в бл. 42 в Студентски град.

Проверка сподели също, че неоторизиран студент е получил достъп до имената, ЕГН, адресите, номерата на персоналните карти на студентите в общежитията на СУ.

Отгоре на всичко студентите трябваше да чакат с часове на опашки, с цел да се запишат.

Писмените недоволства по отношение на тазгодишната настанителна акция доближиха 800, а измежду тях имаше и такива за непозволени отводи за настаняване. OFFNews получи и клип, от който е видно какво е отношението на член на Комисията по настаняване към човек, отишъл да попита за какво има отвод в случай, че съгласно разпоредбите би трябвало да бъде настанен. Той пита дали дамата, с която беседва, има правото да бъде част от комисията. Ето какво се случва:



В отговор на всички нередности през днешния ден Студентският съвет на Софийския университет публикува становище, в което се споделя:

" Във връзка с акцията по настаняване в студентските общежития, Студентски съвет поема отговорност за създалата се обстановка. С оглед отбрана правата и ползите на студентите и разрешаване на зародилите проблеми, подхващаме следните ограничения:

Създава се краткотрайна комисия към Студентски съвет, която да прегледа всички постъпили недоволства. Гарантираме, че тя ще отбрани Вашите права и ползи. При нужда, всеки студент може да се свърже с краткотрайната комисия на адрес: [email protected] до 28.09.2018 година (петък) и в период до 3 дни ще получи отговор.

На състава на Комисия по настаняване двама опитни сътрудници, които са някогашни членове на комисията, ще окажат подпомагане, с цел да се обезпечи безпроблемното осъществяване на остатъка от настанителната акция.

Ще настояваме да бъде потърсена най-строгата дисциплинарна отговорнос т на управлението на Поделение „ Социално – битово обслужване “, за което са налице безапелационни данни, че е работило в нарушаване на нормативната уредба .

Изготвяме оферти за нормативни промени, целящи улеснение процесите по кандидатстване, настаняване и овакантяване на общежитие, както и за заплащане на таксите. Ще разработим и ясно написани съответните процедури – дружно с правата, отговорностите и отговорностите на всички участващи в тях.

Студентски съвет ще продължава усилената работа по решение зародилия проблем, до момента в който не бъде завършен и до сполучливото настаняване на всички сътрудници ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР