Председателят на СДС Варна Д-р Янко Станев присъства на конгреса

...
Председателят на СДС Варна Д-р Янко Станев присъства на конгреса
Коментари Харесай

Д-р Янко Станев на конгреса на ЕНП в Загреб

Председателят на Съюз на демократичните сили Варна Д-р Янко Станев участва на конгреса на ЕНП, който се организира през днешния ден и на следващия ден в хърватската столица Загреб. На конгреса би трябвало да се избере нов президент на Европейската национална партия (ЕНП), която сега се оглавява от Жозеф Дол.

Единствен претендент за негов правоприемник е полякът Доналд Туск. Председателят на Съвета на Европейски Съюз е на път да стане първият водач от Източна Европа, който ще управлява най-голямото семейство от десни партии в Европейски Съюз.

И в новия европарламент партията е една от двете най-силни политически сили: в нея влизат ХДС на канцлера на Германия Ангела Меркел и френската партия на Републиканците. В редиците на партията е и новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В дневния ред на конгреса е планувано на следващия ден да бъдат определени неговите заместници. Те би трябвало да бъдат 10, а претендентите са 12. Сред тях е номинирана и българката Мария Габриел, която ще поеме сектор „ Младежки нововъведения “ в новата ЕК.Конкуренцията за постовете е доста огромна.

Сред претендентите са италианецът Антонио Таяни, досегашен ръководител на Европейския парламент, и австриецът Йоханес Хан – новият еврокомисар по бюджет и администрация.На Конференцията ще участва и министър председателят Бойко Борисов.

ЕНП, която сплотява повече от 80 партии и сътрудници, както и ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет, ще избере новото си управление. По време на срещата ще бъдат разисквани последните събития в района на Западните Балкани, климатичните промени и политиките за овластяване на младежите.

Във втория ден държавните водачи ще обсъдят проблемите с климата, а ЕНП ще излезе даже с резолюция по тематиката. В нея от групировката ще отбележат, че ЕНП и страните членки одобряват съществено опасността от изменението на климата и признават нуждата от нова визия за бъдещето на Европа, учредена на правилата на резистентност, субсидиарност и обществена пазарна стопанска система.

ЕНП конгрес в Загреб. НОВИ НАДЕЖДИ ЗА ЕВРОПА И НАРОДИТЕ Й “ -коментира в резюме във Facebook профила си ръководителят на сините във Варна. /sdsvarna.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР