Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия

...
Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и съдия
Коментари Харесай

Калпакчиев, жена му и Весислава Иванова са в комисиите, които ще оценяват кандидатите за окръжните съдилища

Председателят на Съюза на съдиите в България (ССБ) и арбитър в Апелативен съд - София Калин Калпакчиев, неговата брачна половинка – Елизабет Петрова-Калпакчиева, която е арбитър в същия съд, както и Весислава Иванова, член на правосъдния състав на Калпакчиев и някогашен изпълнителен секретар на ССБ, са измежду членовете на конкурсните комисии, които ще правят оценка кои магистрати могат да бъдат нараснали в окръжните съдилища.

Това се схваща от оповестените на интернет-страницата на Висшия правосъден съвет (ВСС) поименни сформира на комисиите. Изборът им е станал посредством "случаен асортимент ", написа "Правен свят " .

В началото на лятото Съдийската гилдия на кадровия орган разгласи 46 свободни места за съдии в трите колегии на окръжните съдилища, като 80% от тях би трябвало да бъдат заети от магистрати от районно равнище, по 10% са планувани за претенденти по пренасяне и за в началото назначение. Подалите заявки за присъединяване в състезанието са 550.

Калин Калпакчиев и Весислава Иванова са членове на комисията, която ще дефинира 13-те наказателни съдии, които следва да бъдат нараснали от районно в окръжно равнище.

Подадените заявки за присъединяване в съответната процедура са 168. Изборът на Калпакчиев и Иванова става в подтекста на мощно отрицателния публичен отзив от решението им да пуснат предварително от пандиза австралиеца Джок Полфрийман, както и на фона на данните за съществуването на свързаности сред двамата членове на правосъдния състав и килъра.

Макар на пръв взор всичко да е плод на "случайност ", наличието на представители на актуалното и предходното управления на ССБ може да сложи под подозрение обективността на решенията на комисията, изключително измежду тези участващи в състезанието съдии, които не членуват в съответната съсловна организация.

При Калпакчиев има и още два проблематични момента – той ще прави оценка претенденти за окръжно равнище, в случай, че в никакъв случай не е правораздавал на такова. Председателят на ССБ е измежду малцината магистрати у нас, които "прескачат " едно равнище при кариерното си изграстване – от магистрат в Софийския областен съд (СРС) Калпакчиев непосредствено влиза в Апелативен съд – София. Това се е случило след дълго лобиране в интерес на Калпакчиев, призна преди дни някогашният основен прокурор Никола Филчев.

Наред с това Калпакчиев едвам от две години още веднъж е част от Софийския апелативен съд (САС), защото преди този момент в продължение на пет години беше член на предходния състав на Висш съдебен съвет и не е взел участие директно в правораздавателната активност.

Законовото условие към претендентите за повишение е да имат уседналост на последната заемана служба в съответния орган на правосъдната власт най-малко 3 години, с цел да са задоволително добре осведомени с работата на избраното равнище и на практика да са минали през повече проблеми с фактическа и правна трудност. Подобно условие към членовете на комисиите, които ги правят оценка, явно липсва.

Разбира се, във всеки миг Калпакчиев може да си направи отказ и да бъде заместен от различен магистрат. В съответната обстановка това е Владимир Астарджиев от САС, който освен това не е член на ССБ.

Куриозно е, само че не различен, а точно брачната половинка на Калпакчиев – арбитър Елизабет Петрова, също е част от комисиите за повишение. Макар и не за наказателните съдии, а на тази, която ще прави оценка искащите да станат цивилен съдии в окръжните съдилища.

Съпругата на ръководителя на ССБ е член на съсловната организация и също е арбитър в Апелативния съд в столицата, а комисията ще дефинира 8 цивилен съдии, които ще правораздават в Софийския градски съд.

Множеството съвпадения в един изцяло обикновен конкурс демонстрират съществуването на тежки обвързаности в правосъдната власт, които постоянно са причина и за порочните кадрови решения, а оттова и за срутва на доверието в правораздаването.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР