Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов отправи открито

...
Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов отправи открито
Коментари Харесай

Художниците у нас настояват галериите да не затварят

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов насочи намерено писмо до министъра на културата Боил Банов, в което упорства галериите да не бъдат затваряни по време на карантината и настоящата им активност да не бъде ограничавана.

Генов акцентира, че изложбените площи, които и до момента са функционирали, спазвайки всички наложени противоепидемични ограничения за ограничение разпространяването на пандемията, са по-безопасни от театрите, на които бе разрешено да работят. В галериите се събират доста по-малко хора за по-кратко време, изяснява той.

Като моли за преразглеждане на заповедта, някои от новите ограничения в която той намира за „ несправедливи или спорни “, Генов аргументирано изисква от името на гилдията позволеното във връзка с театрите да бъде годно и за галериите. „ За нас, художниците, за екипите на галериите и за нашата аудитория е явно, че при визитата на изложения, в които феновете влизат поединично и на по-големи шпации от време, престоят в художествените експозиции по принцип е много по-кратък, в сравнение с публиката в театралния салон, не е обвързван с по-големи опасности от заразяване с Covid-19 “, акцентира шефът на СБХ. И още: „ Държавните, общинските, частните, огромни и дребни галерии и до този миг са работили в режим на цялостно съблюдаване на противоепидемичните условия, като достъпът е бил контролиран по отношение на изискванията за сигурност още от изключителното състояние от март 2020 до през днешния ден “. Любен Генов твърди, че би било задоволително преустановяването единствено на откриванията и други галерийни събития, свързани със скупчване на доста хора на едно място.

Впрочем, множеството галерии още след първия локдаун анулираха формалните откривания при подредбата на нова експозиция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР