Председателят на Съвета по национална сигурност на Иран Али Шамхани

...
Председателят на Съвета по национална сигурност на Иран Али Шамхани
Коментари Харесай

Проф. Чуков: Бащата на иранската ядрена програма ликвидиран със сложна операция, виждана само във филмите

Председателят на Съвета по национална сигурност на Иран Али Шамхани разгласи, че интервенцията по ликвидирането на нуклеарния академик Мохсен Фахризаде е доста комплицирана и качествено нова по своето осъществяване. Пише професор Владимир Чуков в материал, оповестен в Дебати бг.

Той призна, че на мястото на атентата не е имало хора. Източници поискали анонимност, допълват, че интервенцията е била ръководена по спътник.

От остатъците на експлодиралата кола, вид „ Нисан “, съгласно ирански източници било открито, че употребяваната инсталация и оръжия носели логото и отпечатъците на израелската военна промишленост.

Това опонира на публикуваната в началото версия от ирански медии, че в интервенцията са взели участие 62 души, 12 директни участници, включително и семейство снайперисти и 50 души логистика.

От анимационната възстановка се вижда, че евентуално хакери са стигнали до компютъра на една от съпътстващите /от трите общо/ коли на защитата на Фахризаде.

Става въпрос за тази, която е карала редом с автомобила на Фахризаде, с изключение на другите две, начело и откъм гърба.

Вероятно е било прекратено подаването на горивото й, в резултат на което автомобилът е спрял. Заедно с него и останалите коли на защитата са прекратили своето придвижване, а автомобилът на нуклеарния академик е траял няколко метра по инерция напред, излизайки от кортежа.

В прорез с разпоредбите, ученият е карал самичък колата си, в която е била и неговата брачна половинка. Видно е, че целта е бил следена с месеци – състав на кортежа, маршрут, персоналното шофиране, държание на защитата и други

Било е определено уместно място за атентата, където е било сложено устройство, което е довършило интервенцията.

Фахризаде е излязъл от колата си /така инстинктивно е изведен от бронирания автомобил „ Хюндай “/, с цел да ревизира какво е станало с въпросната кола на защитата.

Бодигардовете от другите коли незабавно са отделили региона. В същото време на към 150 метра е имало паркиран автомобил „ Нисан, с инсталирано картечно оръжие.

С лазер дулото е ориентирано към целта, която е била с тил към „ Нисана “. Вероятно смъртоносното устройство, което е било ориентирано и ръководено със сателитен сигнал, е било създадено особено за случая.

Фахризаде е получил два патрона, единият /вероятно смъртоносния/ наоколо до гръбначния дирек.

След това „ Нисанът “ е бил взривен, още веднъж отдалечено. Иранските управляващи упрекнаха за атентата Израел и опозиционната организация „ Муджахиди халк “.

Двете страни отхвърлиха изказванията на формален Техеран. Това е вторият опит за атентат против бащата на иранската нуклеарна и балистична стратегия.

Първият, несполучливият е през 2018 година, когато попадна непосредствено във фокуса на израелското държавно управление.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР