Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зоран

...
Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зоран
Коментари Харесай

Премиерът на Босна и Херцеговира поиска разрешение страната да се присъедини Отворени Балкани

Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия, който през днешния ден и на следващия ден взе участие в срещата на върха на " Отворени Балкани " в Охрид, е изискал от тричленното президентство на Босна и Херцеговина да прегледа и утвърди присъединението на страната към тази районна самодейност, заяви Танюг, представена от Българска телеграфна агенция.

Преди да отпътува за Охрид той е изпратил писмо до босненското президентство, в което, като се изключи че осведоми за заминаването си за Охрид, желае да бъде прегледано приемането на страната в " Отворени Балкани “, с цел да не бъдат жителите и фирмите в Босна изолирани от тази районна самодейност.

На срещата в Охрид ще участват сръбският президент Александър Вучич, министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски и на Албания Еди Рама. Черногорският министър председател Дритан Абазович ще бъде посетител.

Началото на районната самодейност, известна преди с неофициалното име " Мини Шенген ", е сложено на 9-10 октомври 2019 година в Нови Сад, Сърбия, от президента на Сърбия Александър Вучич, министър-председателя на Албания Еди Рама и тогавашния министър-председател на Република Северна Македония Зоран Заев. Тя цели да откри свободно придвижване на артикули, хора, услуги и капитали сред страните членки. На 29 юли 2021 година на среща в Скопие, Република Северна Македония наименованието на инициативата  " мини Шенген " е заменено с " Отворени Балкани ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР