Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви днес, че

...
Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел заяви днес, че
Коментари Харесай

Шарл Мишел настоява Русия да бъде отстранена от Съвета за сигурност на ООН

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел съобщи през днешния ден, че Русия би трябвало да бъде отстранена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, заяви ДПА. " Когато непрекъснат член на Съвета за сигурност стартира непровокирана и неоправдана война, война, която е наказана от Общото заседание, отстраняването на този член от Съвета за сигурност, съгласно мен, би трябвало да бъде автоматизирано ", съобщи Мишел, визирайки войната на Русия против Украйна.
 
" Използването на правото на несъгласие би трябвало да е изключение, само че то се е трансформирало, както видяхме, в предписание. Необходима е промяна, и то незабавно ", сподели Мишел, обръщайки се към Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.
 
Петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации - Китай, Съединени американски щати, Франция, Англия и Русия - имат право на несъгласие върху резолюции. Съветът за сигурност е най-мощният орган на Организация на обединените нации, защото неговите резолюции са наложителни за страните членки. Съгласно Устава на Организация на обединените нации Съветът за сигурност носи " главната отговорност за поддържането на интернационалния мир и сигурност ".
 
Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е претендирал Русия да бъде лишена от правото си на несъгласие, до момента в който води война, напомня Българска телеграфна агенция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР