Председателят на Съвета на директорите на Булгаргаз Иван Топчийски разкри,

...
Председателят на Съвета на директорите на Булгаргаз Иван Топчийски разкри,
Коментари Харесай

Въпреки уверенията на Кирил Петков, държавната "Булгаргаз" не е затваряла вратата пред "Газпром"

Председателят на Съвета на шефовете на " Булгаргаз " Иван Топчийски разкри, че макар изказванията на някогашния министър председател Кирил Петков, вратата към " Газпром " не е дефинитивно затворена.

" Въпреки че сега няма доставки, към момента текат диалози. Ние не знаем по какъв начин ще се развие кореспонденцията, само че има възможност за обновяване на доставките. Това е един проблем, който не е затворен изцяло. Става дума за контракта, който имаме до края на годината. Хипотетично е допустимо те да трансформират изискванията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има опасности за " Булгаргаз " при смяна на изискванията ", уточни той пред NOVA.

Топчийски заяви, че предлагането им за увеличение на цената на газа с 60% за август към този момент е импортирано в КЕВР. " Булгаргаз " желае повишаване на природния газ с към 60%

" Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра вест е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско ползване преди отоплителния сезон ", добави той.

По думите му, за по-ниска цена на контрактувания полутечен природен газ може да се приказва при дълготрайни покупко-продажби и контракти.

Шефът на " Булгаргаз " разяснява и цената на втечнения газ:
" Неговата цена мощно се дефинира от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че не може да се вземат доста елементарно доставки, даже по дълготрайни контракти, на прекомерно ниски цени. Това, което от доста време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, в действителност е презумпцията за дълготраен контракт, който влиза в действие след 1,2 или 3 години на база на моделите, които фирмите за полутечен газ употребяват ", безапелационен бе Топчийски.

Той акцентира, че офертата за танкерите с полутечен газ, получена от кабинета " Петков " е призната под изискване. " Условието е да се обезпечи инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи - единият от слотовете за октомври е обезпечен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е в действителност за последните два месеца, защото слотовете за последните два месеца на годината са ъгъл, тъй като те се продават година по-рано и са препродадени ", аргументира се Иван Топчийски.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР