Председателят на Съдийската комисия Костадин Гергинов даде пресконференция, в която

...
Председателят на Съдийската комисия Костадин Гергинов даде пресконференция, в която
Коментари Харесай

Шефът на съдиите: Подкрепяме Никола Попов, в крайна сметка взе правилното решение

Председателят на Съдийската комисия Костадин Гергинов даде конференция, в която приказва за грешките на реферите в последните кръгове от шампионата.

Ето какво сподели той:

" Планирахме да създадем конференция през идната седмица, само че поради съдийските неточности, взехме решение да е тази. Грешките обаче ескалираха през предишните кръгове. Бяха позволени от млади съдии, както и от по-опитни. Реферите демонстрираха своята физическа подготовка на семинара в Пловдив. Те са си свършили работата. Нито един тим не би трябвало да бъде ощетяван от съдиите, както и да не се оказва помощ.

Опитни съдии позволяват глупави неточности, както и млади момчета, на които гласуваме доверие. Какъв мач да изберем на един млад арбитър, с изключение на като Локо (Пд) - Етър. И там се позволиха неточности.

Най-голямата неточност не е позволена от Никола Попов. Той позволи неточност, че промени решение си. Разговарях с него. Думите му бяха, че е имало симулация. Превъртял си е обстановката в главата и е видял, че вратарят играе с топката, а по-късно нападателят стъпва на топката. Съдийската комисия поддържа Никола Попов. Има доста по-фрапиращи неточности. Оценката на Попов не е 8.4. Тя е понижена поради тази сутиация и един непоказан картон. Не считам, че би трябвало да ви я споделям. Това е конфиденциална информация. Оценката не е отлична, клони към доста добра. Той не предстои на наказване. Затова и има мач за Купата на България. В обстановката няма дузпа. Решението му е вярно. Ситуацията е доста надалеч от помощник съдията.

Има осъдени съдии. Те са спрени. Може да видите по нарядите и да си извършите сметка. В първия кръг наш интернационален арбитър позволи груби неточности и не сподели две дузпи на мача ФК ЦСКА 1948 - Царско село (б.а. - рефер на мача е Ивайло Стоянов ). Готови сме наш представител да разяснява представянето на съдиите в миналия кръг. Не можем с магическа пръчка да създадем съдиите да могат да свирят.

Мнението ми е, че съдийството и публицистиката си наподобяват по едно нещо - би трябвало да са справедливи. Ако можем да махнем очилата и да гледаме обективно, ще е добре. Съмнявам се обаче, че ще се получи.

Доскоро тук беше образованието на ВАР. Говорих със съдиите. Казах на младите, че им се дава късмет. Да го заловен. За страдание младите рефери изпускат шанса си. Няма да се снеме доверието от тях. Ще им дадем отново късмет. Надяваме се, че ще си създадат нужните поучения.

Във всеки един клуб има човек, който дава отговор за съдийството. Знае се каква тактичност да се приложи, откакто бъде назначен даден рефер. Събрах съдиите на терена и отвън терена. Вашите задължения, другарство свършва, когато стъпите на терена. Там би трябвало да защитят името си.

Взех този парещ картоф - началник на съдийската комисия, с цел да подкрепим съдиите. Да се успокоят. Дали ще успеем, времето ще покаже.

Съдия като Ивайло Стоянов ни липсва. С неспокойствие чакаме да изтече наказването му. Не сме трансформирали нищо. Не сме разгласили нищо за Ивайло Стоянов. Не считаме да разгласяваме наказванията. Не е належащо да слагаме още напрежение върху съдиите.

Не съм удовлетворен от това, което се случва по терените. Защо не разясняваме Лудогорец - ЦСКА? Драгомир Драганов го пращаме на Световна подготовка.

Лично съм обезпокоен за въвеждането на ВАР до момента в който се напасне системата, до момента в който съдиите влязат в синхрон. Този който е в кабинката, с цел да се покаже, че е в час, може да преглеждаме ВАР по 3-4 минути. Трябва да е по-кратко, тъй като омръзваме на феновете. Важно е да се вземе вярното решение. Футболното съдийство е работа. Много виновна. Много от грешките стават след 80-ата минута.

Можем да защитим един арбитър, когато го поощрим, когато му дадем ново предопределение. Защитнихме Никола Попов, когато сезирахме комисията по Етика и феърплей. Имаме положителни съдии, просто би трябвало да се успокоят. Не съм последовател да викаме съдии от чужбина. Георги Кабаков се е справил чудесно в Гърция. Той също е получил Световна подготовка. Марк Клатенбърг е бил удовлетворен от него.

Искам съдиите да не се преценяват с никого. Искам да не помнят всичко, когато стъпват на терена. Симпатиите са до тъч линията.

По отношение на жалбата на Берое е оставена без последици. Считаме, че претенциите им са неоснователни. Разгледахме я нощес и нея. Става дума за мача Берое - Славия. За претенциите на Берое за мача с Черно море, считаме, че няма нарушаване. Състезателят на Черно море гърдира топката, а този на Берое се гмурка.

Нямаме желание съдиите да приказват след мачовете. Реферите имат място, където да дават пояснения. Това е Съдийската комисия.

Съдиите бяха предизвестени, че в случай че някой има заигравка с коефициенти, ще бъде изваден вечно. Ако получим сигнали, ще бъде безкомпромисни. Светлина в тунела има, само че нека да не е от насрещно приближаващ трен. Дано реферите си създадат изводите.

Ще проведем образование за ВАР с всички клубове, с цел да знаят, че няма нищо дирижирано. Ще обиколим всички тимове. Ние ще отидем при тях. Пуснахме послание до съдиите във връзка с позициониране на играчите на Етър, които в два кръга излизат от терена. Това е неразрешено ".
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР