Председателят на предизборния щаб на БСП  и заместник-председател на партията

Председателят на предизборния щаб на БСП  и заместник-председател на партията ...

БСП припозна лидера на Възраждане за кмет на Варна.Председателят на предизборния щаб на БСП  и заместник-председател на партията Кирил Добрев присъства във Варна на градската конференция на социалистите, посветена на одобряването на листата за общински съветници и кандидатурата за кмет на морската столица. Според него председателят на градския съвет Борислав Гуцанов трябва да поеме отговорността и да "поведе партията напред" със "силната си кандидатура" за кметския пост. 

Стана ясно обаче, че Борислав Гуцанов е оттеглил кандидатурата си за кмет на Варна и на конференцията в сряда вечерта е обсъдено предложение председателят на партия „Възраждане” Костадин Костадинов да бъде подкрепен от социалистите във Варна като кандидат за кмет. Очаква се след пленума на БСП в София на 15 септември да бъде оповестена официално кандидатурата на социалистите за  морската столица.

Мотивът на Гуцанов за подкрепа на чужд партиен лидер за кандидат-кмет на Варна е бил "създаването на общ фронт срещу ГЕРБ чрез обединяване на всички леви и патриотично настроени хора", съобщава. Условието за подкрепата е било Костадин Костадинов да се яви на изборите като независим кандидат, а не на "Възраждане". Той е потвърдил, че приема тази формулировка и подкрепата на БСП, защото иска "Варна да се управлява от компетентни и можещи хора и да стане отново красив, чист и работещ град".

Предложението обаче било посрещнато с възмущение и подигравки от присъстващите на партийния пленум, а крайното решение за номинацията е оставено в ръцете на централното ръководство на БСП. Самият Гуцанов е в открит конфликт с екипа на лидерът на левицата Корнелия Нинова, която преди месец обяви, че е свалила доверието си от него като лидер на варненските социалисти и направи неуспешен опит да наложи на негово място Христо Боев.

Костадин Костадинов е общински съветник в действащия мандат на варненския общински съвет. Той е член на ръководството на ВМРО-БНД до 2013 г., като беше кандидат на "Атака" за кмет на Варна през 2015 г. 

Костадин Костадинов е общински съветник в действащия мандат на ОбС-Варна. Той е член на ръководството на ВМРО-БНД до 2013 г., като беше кандидат на "Атака" за кмет на Варна през 2015 г.

Партия "Възраждане" съществува от 2014 г. На парламентарните избори през 2017 г. получи 1,11% и се класира за финансиране от държавна субсидия. На евроизбори 2019 формацията на Костадинов получи малко над 20 000 гласа (1,04%). През последните години партията участваше в серия протести срещу учебните програми по история, Истанбулската конвенция и др. Защитава позиция срещу санкциите на ЕС към руски граждани и компании.

През декември 2018 г. статия на Костадин Костадинов се появи в официалния Facebook-профил на Руското посолство, като предизвика критична реакция от страна на МВнР заради препечатването на обидни квалификации срещу български граждани. В нея Костадинов нарича "олигофрени и малоумници" група демонстранти в София, които протестираха срещу ареста на 24 украински моряци при сблъсъка край Керченския пролив между Черно и Азовско море. В крайна сметка Руското посолство се разграничи от коментара на Костадинов, като посочи, че той не е тяхна официална позиция и че "авторът има право да изразява своето мнение, без да бъдем напълно съгласни с него".

 

 

 

Източник: banker.bg