Председателят на Право и справедливост Ярослав Качински увеличава влиянието си

...
Председателят на Право и справедливост Ярослав Качински увеличава влиянието си
Коментари Харесай

Малкият Путин от Варшава

Председателят на " Право и правдивост " Ярослав Качински усилва въздействието си над съдилища, прокурори и медии

Управляващите настояват, че законопроектът ще докара до по-голяма отчетност пред обществото.Опозицията обаче се притеснява, че разделянето на управляващите е съществено застрашено. Още по тематиката
Възможно е замразяването на правото ѝ на глас в Брюксел

Според опозицията те ще подкопаят независимостта на съдиите и демокрацията

Опасенията за орбанизация на Полша стават все по-силни. Това е неприятна вест за задъхващия се от рецесии Европейски Съюз

Консервативните евроскептици се завърнаха в Полша. Това не значи безусловно конфликт с Брюксел, само че връзките ще станат по-сложни
" Срам! Срам! ", скандират хилядите протестиращи поляци пред Народното събрание. Докато вътре ръководещата консервативна партия " Право и правдивост " на Ярослав Качински наподобява решена да прокара противоречив законопроект, даващ на законодателния орган пълномощията да назначава съдии от Върховния съд. Правителството твърди, че измененията ще доведат до по-голяма отчетност пред обществото, само че опозицията се опасява, че разделянето на управляващите е застрашено, а Европейската комисия (ЕК) от дълго време е обезпокоена от обстановката с върховенството на закона в страната. И опасенията са, че правосъдната промяна ще отстрани последните принадлежности за надзор над самозабравилите се ръководещи. А самият Качински, наподобява, желае да пусне Полша по пътя на Русия и Турция.

Искрата, запалила недоволството

Дебатите по законопроекта в Народното събрание минаха на фона на крясъци от опозицията " Страхливци! ". Същевременно сериозни депутати се пробваха да забавят процеса, като показаха серия от допълнения към текста. Според държавното управление правосъдната промяна е нужна, с цел да подсигурява, че институциите служат на всички поляци, а освен на " елитите ". Противниците на ограниченията обаче считат, че те ще дадат на " Право и правдивост " опция за въздействие над изборните резултати посредством Върховния съд, който ги валидира.

Реформата ще даде на ръководещите свободата да заменят всички съдии във висшия орган. На процедура законопроектът ще уволни всички от тях, в случай че не получат утвърждение от панел за правосъдни назначения, чиито членове ще бъдат най-вече номинирани от Народното събрание. Миналата седмица законодателният орган прокара закон, прекратяващ мандатите на актуалните членове на панела – Националния правосъден съвет, и даващ на Народното събрание пълномощията да избира 15 от неговите 25 членове.

" Националният правосъден съвет бе дебатиран от месеци и не мисля, че това беше искрата, която подпали митингите. Докато промяната на Върховния съд в действителност изплаши хората. Това е бърза ескалация на обстановката и не може да бъде показана като блян за повече многообразие в съда, както се пробват да я изкарат. Законът може да бъде на бюрото на президента в околните дни и съдиите да бъдат уволнени до края на седмицата ", споделя пред " Капитал " проф. Мачей Кишиловски, учител по право и обществено ръководство от Централноевропейския университет в Будапеща.

Протестиращи със свещи в ръце се събраха пред президентството, с цел да изразят несъгласието си с промените, след което се реалокираха пред Народното събрание. Сградата е оградена с бариери и е защитавана от служители на реда от неделя насам, когато хиляди поляци демонстрираха против правосъдните промени във Варшава и други градове. Напрежението подсети за събитията през декември, когато опозиционни водачи блокираха подиума в пленарната зала преди гласуването за бюджета поради несъгласието си с проектите на " Право и правдивост " да се ограничи достъпът на медиите до Народното събрание.

Европейска комисия от месеци показва опасения по отношение на посоката на промените в Полша. В сряда тя прикани страната да прекрати правосъдните промени, които " биха имали забележителен отрицателен резултат върху независимостта на съда ", или ще бъде изправена пред дисциплинарни дейности още идната седмица. Преди дни ръководителят на групата на либералите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстад също се включи в тематиката, като написа в обществените мрежи: " Оцеляването на демокрацията и на върховенството на закона в Полша е под въпрос. Екологичен потенциал не би трябвало да мълчи. "

Окопаване във власт

Откакто завоюва изборите през 2015 година, " Право и правдивост " и нейният ръководител Ярослав Качински пробват да усилят въздействието си над съдилищата, прокурорите и медиите, което накара Европейски Съюз да стартира обзор на върховенството на закона в Полша. Все по-изолирани от своите западноевропейски съдружници, ръководещите залитат към авторитаризъм, обобщава разбор на Reuters. Те обаче не престават да се радват на известност поради ниската безработица, мощната стопанска система и увеличените обществени разноски.

Според Мачей Кишиловски полската правосъдна промяна ще в профил последните механизми за контрол над държавното управление. " Това може да е последният противоречив полски закон, а идващото нещо ще бъдат противоречивите арести. Законово няма още доста какво да се направи, с цел да се стартира с издевателството над опозицията, което е турският и съветският модел. Местните избори са след една година и те са огромен тест за ръководещите ", показва професорът от Централноевропейския университет. И добавя, че това е казусът с демократичните партии в властническите страни - доста е елементарно хората да бъда уплашени и да бъдат спрени да вземат участие интензивно в акции. " Ако Качински покаже, че е подготвен да употребява крайни ограничения, с цел да тормози опозицията преди локалния избор, най-опасно за полската народна власт би било демократичните политици да решат да не бъдат толкоз пламенни при провеждането на акцията за парламентарните избори, които ще бъдат през 2019 година Тогава, в случай че завоюват преизбиране, ръководещите ще могат да кажат на Европа и на света, че каквото и да са създали в предишното, в този момент то има цялостна легитимност ", обобщава Кишиловски.

Социологическите изследвания демонстрират, че държавното управление и опозицията са на кантар, което може да даде тласък на Качински да прибегне до по-твърди способи за заплашване на съперниците. В разбор за Politico Кишиловски предвижда, че през 2019 година всяка останала опозиция може да бъде смазана посредством правораздавателната системата, която до тогава изцяло ще е под контрола на " Право и правдивост ". А в случай че въпреки всичко опозицията успее да завоюва изборите, Върховният съд може просто да разгласи вота за недействителен. Защото Качински ще се е подсигурил по всички фронтове.Какво следва

Варшава може да смени съдиите от Върховния съд доникъде на август, като вниманието на Европейски Съюз може да бъде отслабено, в случай че тя продължи да употребява тактики като гласоподаване измежду нощ през уикенда. Европейска комисия може да реагира в края на септември посредством ускорена процедура за нарушаване на върховенството на закона. Същевременно на 25 септември е идващият Съвет по общи въпроси, който дава друга опция да се прегледа сериозно полската обстановка.Компромисът на президента

Полският президент Анджей Дуда в последния миг се опълчи на своя настойник Ярослав Качински и заплаши да блокира противоречивата правосъдна промяна. Той направи контрапредложение, съгласно което номинациите за панела за правосъдни назначения ще изискват повече от нормално болшинство в Народното събрание. Това значи, че " Право и правдивост " ще се нуждае от поддръжката на най-малко една друга партия, с цел да си подсигурява, че номинациите й са утвърдени.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР