Председателят на ПП МИР и общински съветник Симеон Славчев предложи

...
Председателят на ПП МИР и общински съветник Симеон Славчев предложи
Коментари Харесай

Столичен общинар иска паникбутони и видеонаблюдение в болници и детски градини

Председателят на Политическа партия МИР и общински консултант Симеон Славчев предложи спомагателни ограничения за сигурност за лечебните заведения, детските градини и учебните заведения в София. Това стана по време на изключително съвещание по сигурността на Столичния общински съвет през днешния ден.

" В последните години насилието над медицински експерти в София и страната се ускорява ", разяснява Славчев.  " Според статистика на Българския лекарски съюз от 2017 година по двама лекари на ден биват пребивани от пациенти или от техни близки. Освен с физическа кавга, нападателно държание и закани сред 2014-та и 2017-та година против 50 медици е било ориентирано огнестрелно оръжие, а против някои от тях даже е стреляно. При други случаи нападателни пациенти или техни близки са нахлували въоръжени в медицински или болнични заведения и поликлиники и са заплашвали лекари и медицинските лица в тях ", сподели общинският консултант. Той беше безапелационен, че всичко това води до повишение напрежението в работата на медицинските експерти и утежнява работната им среда, като заплашва освен техния живот и здраве, а и тези на други пациенти и жители.

Славчев направи съответни оферти за ограничения освен във връзка с общинските лечебни заведения в столицата, само че и за столичните детски градини и учебни заведения: да се слагат лични паникбутони и видеонабюдение във всички общински лечебни заведения в София и да се сътвори общ класификатор на рисковите лечебни заведения на територията на Столична община със подобаващ брой произшествия и набези. Председателят на Политическа партия МИР настоя да се сътвори и експертна работна група към Столична община от експерти по сигурност, опазване на здравето и обучение за изследване на спецификите на лечебните заведения, детските градини и учебните заведения свързани със сигурността; основаване на логаритъм за преценка на сигурността в лечебното заведение, детските градини и учебните заведения на територията на СО; анализиране на цялата информация и показване на оферти за справяне с насилието над лекарите в общинските лечебни заведения от една страна и превантивни деяние свързани със сигурността в детските градини и учебните заведения на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура от друга страна; основаване на роботещ модел, който да усъвършенства сигурността в общинските лечебни заведения, детските градини и учебните заведения на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура с което да се подсигурява живота, здравето и децата и медицинските работници; разбор на всички лечебни заведения, детски градини и учебните заведения на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура и внедряването на видеонабюдение на всякъде в тях, където към момента няма, което да бъде обвързвано с Оперативния център за видеонаблюдение на Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР).

Симеон Славчев настоя разноските за съответните действия да бъдат включени в бюджета на София за идната година. Той попита присъстващия в залата шеф на Столична дирекция на вътрешните работи старши комисар Георги Хаджиев Има ли информация в какъв брой детски градини и учебни заведения нямат видео наблюдаване и има ли статистика за сигурността в столичните лечебни заведения.

Няма съответни данни сега в какъв брой детски градини и учебни заведения няма към момента видеонаблюдение, отговори комисар Хаджиев и посочи, че информацията може да бъде изискана в допълнение от дирекцията. Той удостовери, че тематиката с насилието над лекари е доста значима и със мощен публичен отзив. По думите му полицията работи взаимно с прокуратурата и има съответни прецизни дейности, които се извършват при всеки получен сигнал за принуждение над здравно лице.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР